Udland

Mueller har afleveret Rusland-rapport

Flere prominente demokrater opfordrer til en fuld offentliggørelse af rapporten.

Specialanklager Robert Mueller, der har stået i spidsen for den amerikanske Rusland-undersøgelse, har nu afleveret sin rapport til justitsminister William Barr.

Det skriver flere amerikanske medier - heriblandt CNN

Mueller har siden maj 2017 haft til opgave at undersøge, hvilken rolle Rusland spillede under præsidentvalgkampen i 2016, og den amerikanske justitsminister vil nu gennemgå specialanklagerens konklusioner. 

Ifølge justitsministeriet er rapporten "omfattende". 

Vil undersøge muligheder for offentliggørelse 

I et brev til lederne af den amerikanske kongres skriver William Barr, at han måske allerede denne weekend vil kunne indvie dem i rapportens overordnede konklusioner.  

- Derudover vil jeg i fællesskab med vicejustitsminister Rod Rosenstein og specialanklager Robert Mueller beslutte, hvilke andre oplysninger fra rapporten der lovmæssigt kan blive offentliggjort for Kongressen og offentligheden, skriver han blandt andet i brevet.

Han uddyber, at han går ind for så megen gennemsigtighed i sagen som muligt.

To år undervejs

Rapporten har været undervejs i næsten to år, og som led i undersøgelsen har Robert Mueller rejst særskilte anklager mod 37 personer og virksomheder, herunder seks med tætte bånd til Donald Trump. Det gælder blandt andet Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manfort, USA's nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, sikkerhedsrådgiver George Papadopoulos og Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen.

Fem af de 37 personer, der er blevet rejst særskilte anklager mod, er blevet idømt fængselsstraf. Flere amerikanske aviser, herunder CNN, citerer en "højtplaceret ansat i det amerikanske justitsministerium" for at sige, at Robert Mueller ikke vil rejse flere sigtelser i sagen.

Hovedformålet med undersøgelsen har hele tiden været at klarlægge Ruslands indblanding i præsidentvalget og mulige lovovertrædelser begået af præsidenten og hans stab. 

Konklusionerne er dog for nu hemmeligholdt, og det er uvist, om de nogensinde når offentlighedens lys - og i så fald hvornår. 

Lyn-analyse

Det juridiske arbejde er slut, men nu begynder det politiske slagsmål. Det kan nemlig meget vel være, at Mueller når frem til, at der ikke kan rejses sigtelser mod Trump eller hans inderkreds rent juridisk, men det betyder ikke, at der ikke politisk er noget at komme efter. Måske kan summen af måden, hvorpå Trump og inderkredsen har ageret på, give kongressen noget ammunition. Det kan også meget vel være, at der i princippet kunne rejses tiltale mod Trump, hvis det ikke var, fordi han er USA’s præsident. Der er nemlig konsensus om, at man ikke kan sigte en siddende præsident.

- Offentliggør rapporten nu

Formand for Repræsentanterne Hus Nancy Pelosi og den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, opfordrer i en fælles udtalelse til en fuld offentliggørelse af rapporten.

De håber, at en fuld offentliggørelse kan forhindre Det Hvide Hus i at blande sig i, hvilke dele af rapporten der kommer frem.

- Det amerikanske folk har ret til sandheden. Nøgleordet er transparens.

De bliver bakket op af flere demokrater, heriblandt præsidentkandidaterne Cory Booker, Elizabeth Warren og Beto O'Rourke.

Et usædvanligt forløb

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er det en forløsning for det politiske USA, at rapporten endelig er afleveret.

- Forløbet har været helt usædvanligt i Washington. Det har været en meget lukket proces, hvor der ikke er sluppet noget som helst ud. Og det er et særsyn i den her by, hvor folk ikke kan holde deres mund, siger han.

Donald Trump selv har ifølge CNN udtalt, at han ikke vil stå i vejen for, at hele rapporten bliver offentliggjort.

- Jeg er ligeglad. Jeg mener - helt ærligt - jeg sagde til The House (Repræsentanternes Hus, red.), at hvis I vil, så lad dem se den.

Det bliver ifølge Jesper Steinmetz interessant at se, om Mueller har konkluderet noget om Trump. For selvom det er bevist, at flere af hans nøglemedarbejdere har haft en eller anden tilknytning til russerne, er der hidtil ikke blevet rejst kritisk lys over præsidenten.

- Donald Trump har hele tiden, i de to år sagen har været i gang, kaldt det for en heksejagt. Han har benægtet, at der skulle være nogen form for samarbejde mellem russerne og hans kampagnestab, siger han.

Ifølge CNN har Donald Trump kaldt undersøgelsen for en heksejagt mere end 170 gange.