Udland

Erdogan bruger terrorangreb som propaganda i valgkamp

Når den tyrkiske præsident står på den internationale scene, udtrykker han sin sympati, men i hjemlandet er retorikken en anden.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har hidkaldt sig negativ opmærksomhed fra både Australien og New Zealand efter terrorangrebet i den newzealandske by Christchurch sidste fredag.

På vælgermøder har han vist en video fra angrebet, selvom New Zealands myndigheder flere gange har advaret mod at sprede den.

Ligeledes har han offentligt udtalt, at ”antimuslimske australiere vil vende hjem i kister", hvis de besøger hans land. 

Ifølge præsidenten gik den formodede gerningsmand efter ”at ramme Tyrkiet på en afstand af 16.500 kilometer”, da han dræbte 50 muslimer i New Zealand.

Han bygger sin påstand på, at der på gerningsvåbnene var skrevet antityrkiske beskeder, og at Tyrkiet i et manifest, som gerningsmanden havde offentliggjort, blev kaldt en ”udenlandsk, fjendtlig kraft”.

Premierminister krævede konfrontation

Som reaktion på Erdogans udtalelser valgte Australien forleden at indkalde den tyrkiske ambassadør i landet til en samtale.

Det samme skete i New Zealand, hvor premierminister Jacinda Ardern også udtalte, at hun ville bede sin udenrigsminister, Winston Peters, konfrontere den tyrkiske præsident på et møde i Tyrkiet.

Det omtalte møde i Den Islamiske Konferenceorganisation fandt sted fredag i Istanbul.

Til pressen fortalte Winston Peters, at det ikke blev aktuelt med en konfrontation, da han havde fundet ud af, at Erdogan ikke længere brugte videoen.

Han uddybede, at den tyrkiske præsident havde forsikret ham om, at både australske og newzealandske borgere var velkomne i Tyrkiet. Alle misforståelser er blevet løst, lød det.

Ifølge Reuters skulle der dog kun gå to timer efter mødet, før Erdogan på et vælgermøde i Konya-provinsen valgte igen at vise videoen.

Erdogan takker Jacinda

På mødet i Istanbul roste Erdogan overfor pressen premierminister Jacinda Arderns ”forbilledlige ageren”.

- Jeg vil gerne takke regeringen, særligt premierministeren, på vegne af mig selv, mit land og min regering for at stå fast. Deres reaktion og empati sætter et eksempel for alle verdensledere.

Han tilføjede, at den ”brutale terrorhandling” ikke vil blive glemt.

To publikummer

Det er ifølge TV 2s journalist Martin Selsøe, der er tidligere korrespondent i Tyrkiet, ikke uden bagtanke, at Erdogan vælger at udtrykke ét på den internationale scene, hvor han skal fremstå diplomatisk og forsonende, og noget andet til sine vælgere.

De tyrkiske vælgere skal nemlig på søndag stemme ved et lokalvalg, og på grund af den ringe økonomi i Tyrkiet er det vigtigt for Erdogan at flytte fokus.

Derfor benytter han en gammel og ofte brugt retorik om, at der findes en ”ydre fjende”, og han selv er den ”indre forløser” og "islams forsvarer", forklarer Martin Selsøe.

- For Erdogan handler videoen også om noget personligt. Terroristen truer den tyrkiske præsident i sit manifest, og han skriver, han vil gøre Istanbul til en kristen by igen. Vi ved, gerningsmanden har opholdt sig i Tyrkiet inden angrebet, og det giver Erdogan en mulighed for at fremstille sig selv og Tyrkiet som et slags offer.

Ifølge Martin Selsøe kan Erdogans retorik have en effekt, fordi der blandt vælgerne er en meget klar idé om, at Vesten konspirerer mod landet.

En stærk leder

At Erdogan vælger at fokusere sin valgkampagne på angrebet i Christchurch betyder ifølge Martin Selsøe ikke, at befolkningens bekymringer om økonomien forsvinder. Men taktikken kan fungere.

Særligt fordi medierne i Tyrkiet ikke er uafhængige og derfor ikke stiller sig kritisk over for politikken.

- Det kan hjælpe, at han fremstår som en stærk og handlekraftig leder. Hvis han kan løse det ene, kan han også løse det andet, forklarer Martin Selsøe.