Udland

Trump vil anerkende Israels suverænitet i omstridt bjergområde - Netanyahu takker

Israel annekterede Golanhøjderne i 1981. Nu vil Trump anerkende landets suverænitet.

Det er på tide, at USA anerkender Israels suverænitet over Golanhøjderne, mener Donald Trump.

I et tweet tog den amerikanske præsident torsdag aften dansk tid endnu et skridt væk fra USA’s tidligere politik i Mellemøsten og et skridt tættere på den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

- Efter 52 år er det på tide, at USA fuldt anerkender Israels suverænitet over Golanhøjderne, som har meget stor strategisk og sikkerhedsmæssig betydning for staten Israel og for stabiliteten i regionen, skriver Donald Trump på Twitter.

Golanhøjderne er et bjergområde i det sydvestlige Syrien på grænsen til Israel, Libanon og Jordan. Under Seksdagskrigen i 1967 flygtede størstedelen af den arabiske befolkning, og siden da har israelerne besat højdedraget, som ligger strategisk godt placeret.

I 1973 forsøgte Syrien at generobre Golanhøjderne, men forgæves, og i 1981 besluttede israelerne at annektere området uden international anerkendelse.

- Et kæmpe skift

Donald Trumps udmelding er hurtigt blevet modtaget og bakket op af Benjamin Netanyahu på Twitter.

- På et tidspunkt, hvor Iran forsøger at bruge Syrien som en platform til at ødelægge Israel, så har præsident Trump modigt anerkendt Israels suverænitet over Golanhøjderne. Tak til præsident Trump!

Ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig er det en historisk ændring i USA's politik i området, hvis man anerkender Israels suverænitet her.

- Det er et kæmpe skift i forhold til, hvad der formelt har været amerikansk politik lige siden 1967. Det er også et brud med andre allieredes linje og FN-resolutioner, siger hun til Ritzau.

Den iranske front er rykket tættere på

I 2017 anerkendte Donald Trump Jerusalem som Israels hovedstad, og sidste år flyttede USA så sin ambassade fra Tel Aviv til netop Jerusalem. Det vakte stor udenrigspolitisk debat, mange lande frarådede og kritiserede det, og en teori var, at fredsprocessen i regionen ville falde fra hinanden.

Anerkendelsen af Jerusalem som hovedstad handlede for Trump om at holde et valgløfte fra præsidentvalgkampen, mens den mulige anerkendelse af Israels suverænitet over Golanhøjderne drejer sig om noget andet, vurderer TV 2s mangeårige mellemøstkorrespondent Steffen Jensen.

- Det er mere et spørgsmål om Trumps og USA's kamp mod Iran. Nu hvor borgerkrigen i Syrien er ved at være slut, er det både Israels, USA's og Trumps opfattelse, at Syrien nærmest er blevet en iransk koloni, og dermed er den iranske front rykket tættere på Israel. Og det er et problem for Israel, siger Steffen Jensen.

- Ligesom det var tilfældet med Jerusalem, anerkender USA og Trump i virkeligheden noget, der i forvejen er virkelighed på landjorden. Uanset om folk kan lide det eller ej. Man kan sige, at det blot er at opdatere politik til det, der i virkeligheden er tingenes tilstand, siger han.

Begge kan bruge anerkendelsen

Donald Trumps tweet er endnu en markering af det tætte forhold til Benjamin Netanyahu og Israel.

Steffen Jensen siger, at ”set med Netanyahus øjne er Trump nærmest den bedste præsident, Israel nogensinde har haft i USA.”

I næste uge besøger Benjamin Netanyahu Washington, hvor han skal deltage i en stor jødisk konference, og den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har netop været i Israel. Ifølge TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz skal man se udmeldingen om Golanhøjderne i forlængelse af ambassade-flytningen til Jerusalem.

- At Trump var den amerikanske præsident, som gjorde noget, som andre amerikanske præsidenter før ham var enig i, men ikke turde gøre, siger Jesper Steinmetz.

- Trump ønsker med den her nye udmelding helt kontant at demonstrere, at han er ven af Israel.

Omvendt er det også godt for Benjamin Netanyahu, der har brug for positiv omtale inden det israelske parlamentsvalg 9. april. Statsadvokaten har rejst tiltale mod ham i tre forskellige sager om korruption og magtmisbrug, og derfor kan timingen være god for ham, fortæller Steffen Jensen.

- Han vil formentlig forsøge at blive set som ham, der kan få de mest utrolige indrømmelser ud af USA. Der var ingen, der havde troet, at USA ville anerkende Jerusalem og flytte ambassaden. Det giver ham utrolig meget street credit, og hvis han nu også får USA til at anerkende Golanhøjderne, kan han overfor den israelske vælgerbefolkning sige "se, jeg har skaffet jer, hvad ingen anden israelsk premierminister nogensinde har kunnet".