Brexit

Op ad bakke for May: EU-ledere sår tvivl om længden af Brexit-forlængelse

En forlængelse af Brexit bør kun vare til maj - og skal være betinget af, at May får sin aftale igennem, siger flere EU-ledere.

Den britiske premierminister, Theresa May, bad i går officielt om en forlængelse af Brexit frem til 30. juni.

I dag mødes hun så med sine 27 EU-kolleger, som skal tage stilling til, om hun kan få forlængelsen eller ej.

Og allerede ved ankomsten til topmødet så det ud til at blive op ad bakke for May, da flere EU-ledere satte spørgsmålstegn ved længden på forlængelsen.

- Den længste forlængelse, vi kan gå med til, er til før europaparlamentsvalget, lød det fra Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel.

"Absurd" hvis briterne skal stemme til europavalg

Også Sveriges Stefan Löfven og Litauens Dalia Grybauskaitė gav udtryk for, at juni kunne være en postgang for langt at gå.

Det er nemlig ikke helt uproblematisk, hvis briterne vælger at blive hængende i EU-klubben.

Hvis de ikke er ude inden 23. maj, hvor valget til Europa-Parlamentet går i gang i nogle lande, mener EU-Kommissionen nemlig, at briterne også er forpligtet til at afholde valget.

Ellers risikerer man, at det nye Europa-Parlament kan blive set som illegalt, og at der kan sættes spørgsmålstegn ved alt, som det beslutter.

Men ifølge den østrigske kansler, Sebastian Kurz, ville det være "absurd", hvis briterne skal deltage i et valg til Europa-Parlamentet.

- Hvis et land ønsker at forlade EU, vil det være uforståeligt, hvis det land samtidig skulle tage del i europaparlamentsvalget, lød det fra Kurz.

Betingelsen er, at briterne vedtager aftalen

Nogle mener, at det nok skal gå, så længe briterne er ude inden 2. juli, hvor det nye Europa-Parlament samles for første gang.

Men alt imens der er delte meninger om, hvor lang en forlængelse kan være, lader der til at være større enighed om selve det at give forlængelsen.

Her er budskabet, at man godt vil være behjælpelig. Dog på den vigtige betingelse, at Theresa May får Brexit-aftalen igennem det britiske underhus i næste uge.

- Vi kan blive enige om en kort, teknisk forlængelse, hvis briterne stemmer ja i næste uge. Men hvis de stemmer nej, vil det lede alle hen mod no deal (at briterne forlader EU uden en aftale, red.), lød det fra den franske præsident Emmanuel Macron.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, beundrer sin britiske kollega.

- Først må bolden være på det britiske parlaments banehalvdel. De skal først sige ja til hele aftalen, sagde den hollandske premierminister Mark Rutte.

Endnu et topmøde

Spørgsmålet er så, om tredje gang er lykkens gang for Brexit-aftalen, der allerede to gange er blevet stemt ned i Underhuset.

Hvis det igen bliver et "nej", tyder det på, at Lars Løkke Rasmussen og de andre EU-ledere må vende tilbage til Bruxelles allerede i næste uge igen til et ekstraordinært møde, hvor de ville skulle tage stilling til det svære spørgsmål: Hvad så?

Her næsten tre år efter, at briterne stemte sig ud af EU, står endnu et Brexit-topmøde dog ikke allerhøjst på ønskelisten:

- Det håber jeg virkelig ikke sker, sukkede Luxembourgs premierminister på vej ind til topmødet.