Brexit

Labour-leder rejser til Bruxelles med alternativ Brexit-plan i tasken

Mens Theresa May forsøger at overbevise EU om at udskyde Brexit, vil Jeremy Corbyn præsentere de europæiske ledere for en anden køreplan.

Lederen af det britiske Labour-parti, Jeremy Corbyn, tager torsdag til Bruxelles for at diskutere en "alternativ" Brexit-plan.

Det oplyser Labour ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge partiet skal Corbyn mødes med EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, EU-Kommissionens generalsekretær, Martin Selmayr, og med regeringschefer fra syv lande.

Corbyn vil her forklare, at han er overbevist om, at det britiske parlament vil kunne nå til enighed om et alternativ til premierminister Theresa Mays Brexit-aftale, der allerede er blevet nedstemt to gange i Underhuset.

- Jeg tror på, at det vil være muligt at nå til enighed om en aftale med EU, som sikrer et tæt økonomisk forhold, før valget til Europa-Parlamentet (i slutningen af maj, red.), siger Labour-lederen ifølge nyhedsbureauet AP.

Partiet har tidligere fremsat deres eget forslag til en Brexit-aftale, der blev afvist af parlamentet, og tidligere på ugen skrev Jeremy Corbyn til Underhusets medlemmer på tværs af partierne og inviterede til en diskussion om, hvordan hårdknuden i Brexit-forhandlingerne kan løses.

Mens Theresa May forsøger at overbevise EU om at udskyde Brexit, vil Jeremy Corbyn præsentere de europæiske ledere for en anden køreplan.

May ønsker tre måneders udskydelse

Theresa May rejser også selv til Bruxelles torsdag, når EU's stats- og regeringschefer de næste to dage holder topmøde. 

Den engelske premierminister vil anmode de europæiske ledere om at godkende en udskydelse af Brexit fra 29. marts til 30. juni, fordi hun mener, at det vil give hende tilstrækkelig tid til at få godkendt en skilsmisseaftale.

Samtidig forsøger hun at undgå, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, hvilket parlamentet takkede nej til ved en afstemning i sidste uge.

May vurderer, at briterne med en kort udskydelse til 30. juni kan undgå at opstille kandidater ved europaparlamentsvalget, der afholdes over hele EU i slutningen af maj, da det nye parlament først samles i starten af juli.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker understregede dog onsdag gennem sin vicetalsmand, at Storbritannien skal forlade EU inden 23. maj. Ellers skal briterne deltage i europaparlamentsvalget, lod han forstå.

Udskydelse kræver opbakning til aftale

Hvis Brexit skal udskydes, skal det enstemmigt godkendes af de resterende 27 medlemslande.

EU har indikeret, at de vil være villige til at acceptere en udsættelse, men kun mod den forudsætning, at Theresa May i løbet af den kommende uge kan finde parlamentarisk opbakning til skilsmisseaftalen, der er indgået mellem EU og Mays regering.

Det er dog tvivlsomt, om May overhovedet kan få lov at sætte aftalen til afstemning i parlamentet for tredje gang.

Den britiske parlamentsformand, John Bercow, har oplyst, at han ikke vil tillade en ny afstemning om skilsmisseaftalen uden væsentlige ændringer.

Alligevel vil May forsøge at presse aftalen igennem ved at opstille et ultimatum, hvor de eneste to alternative scenarier er, at Storbritannien forlader EU uden aftale og med stor usikkerhed til følge, eller at Brexit helt aflyses.

May: Fejlen ligger hos de andre

Premierministeren har dog ikke gjort situationen nemmere for sig selv, efter hun ifølge britiske medier gjorde mange parlamentarikere vrede med sine udtalelser på et pressemøde sent onsdag aften.

Her gjorde May det klart, at hun er på folkets side, og bebrejdede parlamentet for, at det ikke er lykkedes at få en aftale på plads.

Den engelske premierminister Theresa May har bedt EU-præsident Donald Tusk om udsættelse af Brexit til 30. juni.

- Der bliver ikke nogen anden folkeafstemning. I har afgivet jeres stemme og bedt os om at "gøre arbejdet færdigt", det er jeg beredt på at gøre, lød det fra Theresa May.

Samtidig slog hun fast, at hun ikke kommer til at forlænge Brexit forbi 30. juni. 

Pressemødet har fået flere af parlamentets Brexit-fortalere til at udtale, at May jo bare kan følge folkets ønske og gennemføre Brexit til tiden, 29. marts, selvom det måtte blive uden en aftale, skriver Sky News.