Brexit

Forslag om at aflyse Brexit fik britisk parlaments hjemmeside til at gå ned

Ifølge kvinden bag borgerforslaget føler mange Brexit-modstandere sig ignoreret og overhørt.

Mens den britiske premierminister, Theresa May, kæmper for at få rammerne på plads for Storbritanniens skilsmisse med EU, er der fortsat kræfter, der forsøger få stoppet Brexit.

Senest har et borgerforslag om at tilbagerulle artikel 50 og forblive i EU fået så stor opmærksomhed, at det britiske parlaments hjemmeside for borgerforslag torsdag gik ned.

Tilslutningen til forslaget har de seneste dage taget fart, og det har for længst rundet de 100.000 underskrifter, som det kræver for at få et borgerforslag fremsat i parlamentet.

Flere hundredetusinde har tilsluttet sig alene torsdag, og i skrivende stund har lidt over én million skrevet under.

Borgerforslaget er fremsat af britiske Margaret Anne Georgiadou i frustration over, at hun længe har følt, at Brexit-modstanderne er blevet fortiet og ignoreret.

- Så fordi vi på en måde er blevet holdt tilbage, tror jeg nærmest, at det er som en dæmning, der sprænges. Det er ved at være sidste udkald nu, siger hun til BBC.

Hjemmesiden er kort før klokken 14 dansk tid oppe at køre igen.

Målinger viser flertal for at blive

Ved folkeafstemningen i juni 2016 stemte over 17 millioner britere (51,9 procent) for at forlade EU, mens godt 16 millioner (48,1 procent) ønskede at forblive en del af unionen.

Men som tiden er gået, og forhandlingerne om briternes udtræden er blevet stadig mere kaotiske, er stemningen ifølge meningsmålinger vendt.

I en helt frisk måling fra YouGov, som avisen Independent bragte onsdag, svarer hele 61 procent af de adspurgte, at de i dag ville stemme for at forblive i EU, hvis alternativet er Brexit med Theresa Mays nuværende aftale.

Står valget mellem at blive i EU eller at forlade Brexit uden en aftale, er der også flertal for at blive (57 procent).

Tilbagerulning af artikel 50 er mulig, men...

Theresa May er indtil videre stået fast på, at folkets beslutning fra folkeafstemningen i 2016 skal respekteres, og at Brexit skal gennemføres.

Skulle briterne fortryde, fastslog EU-Domstolen i december, at Storbritannien kan tilbagerulle artikel 50 uden at spørge resten af EU’s medlemslande om lov.

Over for BBC kalder udenrigsminister Jeremy Hunt scenariet for muligt, men "højst usandsynligt".

Oppositionsleder og Labour-formand Jeremy Corbyn siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at en tilbagerulning af artikel 50 alene er hypotetisk.

May kæmper for udsættelse

I sidste uge stemte Underhuset om et ændringsforslag til at udskyde Brexit for at have tid til at gennemføre en ny folkeafstemning, hvor det skulle være muligt for befolkningen at stemme for at blive i EU.

Det forslag blev dog afvist af parlamentarikerne, og det er derfor tvivlsomt, at borgerforslaget om at tilbagerulle artikel 50 vil få medvind, hvis det bliver taget op i det britiske parlament.

Ved afstemningerne i sidste uge besluttede politikerne i stedet at anmode EU om at få udsat den nuværende Brexit-dato, 29. marts. 

Derfor er Theresa May torsdag og fredag i Bruxelles for at forsøge at få resten af EU-medlemslandene til at godkende en udsættelse til 30. juni. 

EU er ikke afvisende, men stiller som krav, at May kan få skilsmisseaftalen mellem EU og Mays regering stemt igennem i parlamentet inden for den kommende uge. Sker det ikke, peger meget på, at Brexit gennemføres uden en aftale.