Brexit

May: Jeg vil ikke udskyde Brexit længere end til 30. juni

Den engelske premierminister afviser blankt enhver spekulation om en ny folkeafstemning i tale til nationen.

Den engelske premierminister Theresa May har bedt EU-præsident Donald Tusk om udsættelse af Brexit til 30. juni.

May siger i en tv-transmitteret erklæring til nationen fra Downing Street 10 onsdag aften, at det er en stor personlig skuffelse for hende, at Storbritannien ikke kommer til at forlade EU med en aftale den 29. marts.

- I er trætte af politiske slagsmål, når I har helt andre bekymringer. Den fejl ligger hos jeres politikere, lød det fra Theresa May, der holdt talen lige så kort og kontant som hun skar budskabet ud med rene linjer.

- Der bliver ikke nogen anden folkeafstemning. I har afgivet jeres stemme og bedt os om at "gøre arbejdet færdigt", det er jeg beredt på at gøre, lød det fra May, som også fortalte, at hun havde sat en frist for afslutningen på den langvarige Brexit-saga, der tog sin begyndelse i sommeren 2016.

- Jeg har skrevet til EU-præsidenten, at der ikke bliver nogen yderligere forhandling efter den 30. juni, fastslog den britiske premierminister.

Den britiske premierminister sagde videre, at hun er klar over, at der blandt briterne er udbredt træthed og skuffelse over den politiske proces efter Brexit-folkeafstemningen for snart tre år siden.

- Jeg er stadig fast besluttet på at få gennemført Brexit, fastslår hun.

Hendes partifælle, det konservative parlamentsmedlem Dominic Grieve, beklagede sig over den "aggressive tone", der lå i understrømmen af Mays tale til nationen.

- Jeg kan forstå hendes frustration, men jeg synes at angribe og nedvurdere parlamentsmedlemmers synspunkter er en fejl, og jeg kan ikke se, hvordan det skulle være til hendes fordel fremover, siger Dominic Grieve til Sky News.

Pres på briterne

EU-præsident Donald Tusk gjorde onsdag klart, at der er pres på Storbritannien for at komme med en politisk holdbar aftale, der kan bane vejen for Brexit.

 - Selv om håbet om en endelig succes kan virke skrøbeligt, endda illusorisk, og selv om Brexit-trætheden bliver mere tydelig og berettiget, kan vi ikke opgive at søge - indtil det allersidste øjeblik - en positiv løsning, skrev Tusk på Twitter.

Meddelelsen fra EU-præsidenten er en kortfattet reaktion på det forslag til en ny deadline fra Theresa May, hvori hun ønsker en udskydelse fra den oprindelige frist 29. marts til 30. juni.

Udsættelsen kræver stadig, at der fra de 27 EU-medlemslande er enighed om vilkårene for en britisk skilsmisseaftale. Og mange af statslederne har stadig til gode at blive ringet op af Donald Tusk for at få en nyorientering om det politiske vadested.

At den britiske offentlig er ved at have fået nok af Brexit-processen, vidner en frisk meningsmåling på Sky News om. 

Ifølge den mener ni ud af ti briter, at landets politiske ledelse har excelleret i en " national ydmygelse" som følge af det langvarige forløb omkring Brexit.