Udland

Margrethe Vestager er officielt kandidat til topposter i EU

Margrethe Vestager har også været nævnt som kommissionsformand i EU efter Jean-Claude Juncker. Francois Lenoir / Ritzau Scanpix

Den danske EU-kommissær kan komme i skarp konkurrence med den hollandske premierminister Mark Rutte, vurderer forsker.

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, er i spil til en af de store EU-poster, heriblandt posten som formand for EU-Kommissionen.

Det fortæller hun til Politiken.

- Jeg er en del af holdet, siger hun til avisen.

Modsat de øvrige europæiske partiorganisationer er Vestagers parti, Alde (Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa), imod idéen med spidskandidater. 

Derfor stiller Alde med et hold og ikke bare med ét navn.

Kan blive stoppet af sine egne

Margrethe Vestager, der siden 2014 har været kommissær på konkurrenceområdet, vil ikke kommentere sine muligheder for at få et af topjobbene i EU.

Om Margrethe Vestager

  • Født 13. april 1968 i Glostrup
  • Er konkurrencekommissær i EU
  • Var i perioden 2007-2014 politisk leder for Radikale Venstre
  • Økonomi- og indenrigsminister i 2011-2014
  • Vicestatsminister under Helle Thorning-Schmidt i 2014
  • Tidligere undervisnings- og kirkeminister

Men hun har i sin tid som EU-kommissær for konkurrence opnået en betydelig popularitet.

Så sent som i februar viste en europæisk måling, at Margrethe Vestager var den mest populære blandt EU-kommissærerne. Målingen, der blev foretaget for netmediet Euractiv, viste samtidigt, at den nuværende kommissionsformand Jean-Claude Juncker kun blev nummer fem i popularitetsmålingen.

Kort forinden havde det anerkendte magasin ’The Economist’ skrevet, at Vestager kunne blive en ’fin formand for Europa-kommissionen’.

- Det er dejligt for mig at blive nævnt som en person, man kan bruge til noget, kommenterede Margrethe Vestager selv til TV 2 ved den lejlighed.

Hun fortæller, at hun i begrænset omfang vil føre ’valgkamp’ de næste måneder:

- Frem til valget skal jeg bidrage med at fortælle om, hvad vi har gjort i de seneste fem år.

- Jeg kommer nok ikke så meget rundt, jeg har stadig et fuldtidsjob at passe, men der bliver fælleseuropæiske diskussioner, hvor jeg kommer til at deltage, siger Margrethe Vestager til Politiken.

Den nuværende formand for EU-Kommissionen er luxembourgske Jean-Claude Juncker. Han træder tilbage, når der efter europaparlamentsvalget skal sammensættes en ny kommission.

Den tidligere minister fra De Radikale har som konkurrencekommissær gjort sig bemærket med en lang række store sager og store bøder mod blandt andet teknologigiganter.

Senest onsdag fortalte hun, at EU-Kommissionen har udskrevet en bøde på 11 milliarder kroner til Google for at have misbrugt sin stærke markedsposition.

Vestager er et stærkt kort

Seniorforsker Rem Korteweg ved hollandske Clingendahl, Institut for Internationale Relationer, mener, at Vestager er et stærkt kort.

Men hun kan få det svært, spår han.

- Hun er velrespekteret, seriøs, synlig, aktiv og et stærkt kort for Alde. Personligt mener jeg, at hun ville blive en fremragende formand for kommissionen.

- Men hun kan blive stoppet af sine egne, for Alde har gode kandidater, og jeg tror kun, de får én post, siger Rem Korteweg til Politiken og nævner den hollandske premierminister, Mark Rutte, som en, der kan spænde ben for Vestager.

Mangler opbakning hjemme

Vestager har selv tidligere nævnt en anden ting, der kan drille hendes kandidatur. Nemlig at hun ikke nødvendigvis har opbakning fra Danmark til en ny periode som EU-kommissær.

Da hun blev indstillet af den daværende SR-regering, havde hun nemlig ikke opbakning fra den blå blok, der nu sidder på regeringsmagten. Og hun har selv beskrevet, at tanken om, at hun skal fortsætte som EU-kommissær i endnu en periode, ikke ligefrem vækker begejstring hjemme i Danmark.

-Og det er endda en underdrivelse, som hun udtrykte det på en pressekonference i Paris sidste år.