Brexit

Her anmoder May EU om at udskyde Brexit

Briternes udtræden af EU skal være sket inden Europa-Parlamentsvalget, lyder det fra EU-Kommissionens formand.

Den britiske premierminister, Theresa May, har bedt EU-præsident Donald Tusk om at udskyde Brexit indtil 30. juni. Det siger hun i det britiske Underhus.

Forslaget om at udsætte skilsmissen mellem Storbritannien og det øvrige EU kommer, kun ni dage før Brexit skulle træde i kraft.

I et brev, der onsdag er blevet sendt til Donald Tusk, skriver Theresa May:

- Jeg skriver for at informere det Europæiske Råd om, at Storbritannien søger om en udskydelse med henblik på Artikel 50.

Artikel 50 er også kendt som EU's såkaldte skilsmissetraktat. I den står der, hvornår et medlemsland kan forlade Den Europæiske Union på frivillig basis.

Theresa Mays brev til EU's præsident Donald Tusk.

EU's ledere ventes at tage stilling til briternes ønske ved et topmøde torsdag i Bruxelles.

Det vil være uacceptabelt, hvis det britiske folk - tre år efter at have stemt for at forlade EU - skal bedes om at vælge nye parlamentsmedlemmer

Theresa May

Europa-Parlamentsvalg står i vejen

En af udfordringerne ved at udskyde Brexit er det kommende Europa-Parlamentsvalg, der bliver holdt mellem 23. og 26. maj.

For en mulig udskydelse til sidst i juni kan resultere i, at briterne skal stemme om nye medlemmer til parlamentet ved det kommende valg. 

Et scenarie, som May bestemt ikke har interesse i:

- Det vil være uacceptabelt, hvis det britiske folk - tre år efter at have stemt for at forlade EU - skal bedes om at vælge nye parlamentsmedlemmer, siger premierministeren i Underhuset.

Men EU-Kommissionens formand vil have sagen afgjort inden valg. Jean Claude-Juncker skriver til EU-præsident Donald Tusk, at han vil have, at briternes udtræden sker inden parlamentsvalget:

- Hvis Storbritannien ikke har forladt EU til den tid, så er det juridisk forpligtet til at afholde valget, skriver han.

EU's kommissionsformand sagde onsdag formiddag, at han ikke forventer, at der bliver taget en beslutning torsdag.

Alternativ aftale på bordet

Som det ser ud nu, står briterne til at forlade EU 29. marts. Og med EU-traktatens Artikel 50 har Storbritannien to år, inden deres udtræden for alvor træder i kraft.

Formanden i det britiske parlament, John Bercow, meddelte mandag, at han ikke vil tillade endnu en afstemning om Mays Brexit-aftale.

Han kræver, at aftalen bliver ændret betragteligt. Alternativt skal der en ny aftale på bordet.

Det bliver ikke nemt at overbevise EU. En eventuel udskydelse skal nemlig godkendes af alle øvrige EU-lande, som også deltager i topmødet.

De europæiske ledere advarer derimod Storbritannien om, at risikoen for, at landet vil ryge "hårdt" ud af EU om ti dage, er til stede.

Et hårdt Brexit betyder, at Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Dertil advarede EU's hovedforhandler, Michel Barnier, tirsdag om, at enhver forlængelse af Brexit-forhandlingerne vil have "politiske og økonomiske omkostninger" for de resterende 27 EU-lande.

- En lang forlængelse bør knyttes til noget nyt, et nyt element eller en ny politisk proces, sagde Michel Barnier.

Han opfordrer ydermere Theresa May og det britiske parlament til at støtte enhver opfordring fra unionen.

- Hvordan kan vi være sikre på, at vi ved udgangen af en mulig forlængelse ikke ender tilbage i samme situation som nu? siger han til nyhedsbureauet AP.

Måske lykkes det

En kort forlængelse vil, ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede, mindske problemerne fra EU's side i forhold til det kommende Europa-Parlamentsvalg sidst i maj. Og det kan ikke undgås, at der vil blive stillet spørgsmål til, om en kort forlængelse blot bliver en "udskydelse af pinen".

Ifølge Lotte Mejlhede betyder det ikke, at Theresa May nødvendigvis bliver afvist i at få gennemført sin plan om udskydelse.

- Dermed ikke sagt, at hun ikke kan få den alligevel. I sidste ende må man jo overveje: "Kan vi leve med et hårdt Brexit om ni dage? Eller skal vi for en sikkerheds skyld give hende nogle ekstra måneder", siger Mejlhede.