Brexit

EU-præsident: Brexit-udskydelse er kun mulig, hvis May får godkendt skilsmisseaftale

Storbritannien er under tidspres for at få bundet en sløjfe på den aftale, der skal gøre det muligt at træde ud af EU.

Den britiske premierminister, Theresa May, er sammen med Storbritannien under tidspres, hvis det skal være muligt at træde ud af EU.

Det erklærer EU-præsident Donald Tusk, efter at han i løbet af denne uge har været på besøg hos flere af EU-landenes stats- og regeringschefer.

 - I lyset af de besøg, jeg har haft de seneste dage, er en kort forlængelse mulig. Men det er under betingelse af, at der bliver et positivt udfald af Underhusets afstemning, siger Tusk, som blandt andet har haft foretræde hos den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

EU-præsidentens udtalelse lægger pres på såvel May som det britiske parlament, der i efterhånden en evighed har forsøgt at ramme en politisk aftale, man kunne gå til EU med.

- Det her er et taktisk smart træk fra Donald Tusks side, for med det får han lagt ekstraordinært meget pres på Theresa May og briterne, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Kræver enighed i EU

Meddelelsen fra EU-præsidenten er en kortfattet reaktion på det brev, Theresa May tidligere onsdag sendte til Tusk, hvori premierministeren skriver, at hun ønsker en udskydelse fra 29. marts til 30. juni.

Det kræver stadig, at der fra de 27 EU-medlemslande er enighed om vilkårene for en britisk skilsmisseaftale. Og mange af statslederne har stadig til gode at blive ringet op af Donald Tusk for at få en nyorientering om det politiske vadested.

-  Det er meget interessant, det her. For Tusk har sat en ekstra benlås på briterne med det her, og samtidig er det problematisk, hvis man ikke allerede i den kommende uge når frem til en aftale i det britiske parlament i lyset af det kommende valg til EU-parlamentet, vurderer Lotte Mejlhede.

Vælger bare et enkelt land at modsætte sig, så vil der ske et såkaldt hårdt Brexit ved deadline om bare ni dage - det vil sige, at Storbritannien træder ud af EU uden nogen form for samarbejdsaftale. Dermed vil landet i EU-øjne have samme status som alle mulige andre lande i verden, der ikke har en særaftale.

Tre måneders respit

Den britiske premierminister, Theresa May, har altså bedt Donald Tusk om at udskyde Brexit til 30. juni, altså med tre måneder oveni den egentlig deadline.

- Jeg skriver for at informere det Europæiske Råd om, at Storbritannien søger om en udskydelse med henblik på Artikel 50, lød formuleringen fra Theresa May i et brev forfattet onsdag morgen.

Donald Tusk gik onsdag aften i brechen for briterne på Twitter, da han med adresse til EU's topledere udtrykte håb om at løse den gordiske knude.

 - Selv om håbet om en endelig succes kan virke skrøbeligt, endda illusorisk, og selv om Brexit-trætheden bliver mere tydelig og berettiget, kan vi ikke opgive at søge - indtil det allersidste øjeblik - en positiv løsning, skrev Tusk.

Stemningen blandt de 27 EU-lande er ikke Storbritannien venligt stemt.

Dertil advarede EU's hovedforhandler, Michel Barnier, tirsdag om, at enhver forlængelse af Brexit-forhandlingerne vil have "politiske og økonomiske omkostninger" for de resterende 27 EU-lande.

Baggrunden for Brexit er folkeafstemningen om Storbritanniens medlemsskab tilbage i juni 2016, hvor et snævert flertal på 51,89 procent af vælgerne stemte for at forlade EU, mens 48,11 procent stemte for.

Reaktionen i den britiske offentlighed tyder dog ikke på, at det bliver nemt, hverken for May og hendes politiske bagland eller oppositionen, at finde et folkeligt mandat at gå videre med.

Ifølge en meningsmåling foretaget af Sky News mener ni ud af ti briter, at landets politiske ledelse har excelleret i en " national ydmygelse" som følge af det langvarige forløb omkring Brexit.