Udland

Dansker bor i by, der er 90 procent smadret efter cyklon: - Alle vores vinduer er blæst ud

200 mennesker har mistet livet efter cyklonen Idais hærgen.

Onsdag har Mozambique indledt tre dages landesorg, efter cyklonen Idai torsdag gik i land og hærgede det afrikanske land.

Cyklonen kom som en overraskelse og var kraftigere end forventet

Anders Cajus Pedersen, der bor i Beira

Samtidig oplyser landets præsident, Filipe Nyusi, at over 200 mennesker nu er bekræftet omkommet efter cyklonen.

Byen Beira med cirka 500.000 indbyggere er ifølge Røde Kors 90 procent ødelagt.

Danske Anders Cajus Pedersen bor til dagligt i Beira med sin kone og tre børn. De seneste par dage har han opholdt sig i hovedstaden Maputo, men onsdag aften flyver han hjem til familien.

- Jeg har kun hørt meget kort fra min kone. Det lykkedes at få kontakt til hende i mindre end et minut. Hun fortalte, at de er okay, og at de har det godt, fortæller Anders Cajus Pedersen til TV 2.

I det sydøstlige Afrika er man stadig i gang med at få overblik over antallet af omkomne, efter orkanen Idai gik i land i Mozambique, Zimbabwe og Malawi. FN kalder situationen den måske værste naturkatastrofe nogensinde på den sydlige halvkugle. Video: Rikke Museth Janniche

Familien bor i et ældre portugisisk kolonihus af mere solid byggekvalitet end størstedelen af husene i Beira, fortæller danskeren.

- Taget er fløjet af, men vi har et undertag af cement, så vi er relativt privilegerede. Alle vores vinduer er blæst ud, og det gælder i hele byen. Moderne hoteller, hvor hele glasfacader og alle vinduer er blæst ud.

Den Europæiske Rumorganisations satellitbilleder viser cyklonens ødelæggelser:

Sådan så Beira ud naturkatastrofen.
Sådan så Beira ud efter naturkatastrofen.

Blev taget på sengen af cyklonen

Anders Cajus Pedersen fortæller, at størstedelen af beboerne blev taget på sengen, da Idai gik i land torsdag, men det er vandmasserne, der er den største bekymring.

- Cyklonen kom som en overraskelse og var kraftigere end forventet. Det, der gør situationen kritisk lige nu, er, at det fortsætter med at regne. Der er fare for, at de er nødt til at åbne nogle sluser i nogle af vandkraftanlæggene, og så kommer vandstanden til at stige endnu mere, fortæller han til TV 2.

Præsident Nyusi annoncerede det opjusterede dødstal under et møde med sine ministre i Beira, der er en af landets største byer.

- Omfanget af skaderne i Beira i Mozambique, der er påført af Idai, er massive og forfærdende, lyder det i en fælles erklæring fra International Røde Kors (IFRC) og Røde Halvmåne.

Præsidenten oplyser, at hans regering nu vil erklære landet i undtagelsestilstand.

Massive oversvømmelser

Cyklonen Idai gik i land i det centrale Mozambique torsdag, inden uvejret bevægede sig videre til Zimbabwe og Malawi.

På sin vej skabte cyklonen massive oversvømmelser.

Over 200 mennesker er bekræftet omkommet i Mozambique efter voldsom cyklon. Video: David Buch

Ifølge FN-organisationen Verdens Fødevareprogram, WFP, har det ført til "utrolige ødelæggelser" i et meget stort område.

Organisationen kalder det måske en af de værste naturkatastrofer nogensinde på den sydlige halvkugle. Røde Kors anslår, at 400.000 mennesker i Mozambique er gjort hjemløse af orkankatastrofen. 

- Idai skabte oversvømmelsesområder, hvor vandet er seks meter dybt, hvilket har ført til utrolige ødelæggelser i et meget stort område, siger Lola Castro, den regionale chef for fødevareprogrammet.

Flere end 350 er nu bekræftet døde i de tre lande. Men det frygtes, at dødstallet kan overstige 1000.

En katastrofe af bibelske dimensioner

I Zimbabwe er distriktet Chimanimani blevet afskåret fra omverdenen af voldsomme tropiske regnskyl og vindhastigheder op til 170 kilometer i timen, skriver Reuters.

Veje, huse, og broer er blevet fejet væk, og strømforsyningen og kommunikationslinjer er afbrudt.

TV 2s korrespondent i Afrika, Ole Vestergaard, fortæller, at der visse steder i Zimbabwe ventes op mod 900 millimeter regn de næste tre dage.

- Nogle steder i Mozambique er situationen så alvorlig, at der tales om en katastrofe af bibelske dimensioner.

- Det er ikke kun cyklonen, der spreder død og ødelæggelse. Regnmængderne har været enorme, siger TV 2s korrespondent.