Udland

Da terroren ramte New Zealand, trådte landsmoderen i karakter

New Zealands premierminister er blevet kritiseret for manglende mod, men da terroren ramte, samlede hun nationen.

Fredag i sidste uge kom det lille ørige New Zealand i fokus, da 50 mennesker koldblodigt blev skudt ned i to moskéer i byen Christchurch.

Den formodede gerningsmand, højrenationalisten Brenton Tarrant, filmede sine uhyrligheder og efterlod en nation i afmagt.

Arderns optræden har været helt ekstraordinær, og jeg er sikker på, at hun vil få stor ros for det

Politisk kommentator Bryce Edwards

Dagen efter angrebet i Christchurch besøgte landets premierminister, Jacinda Ardern, de pårørende og medlemmer af de muslimske samfund i byen.

Iført sort hijab krammede premierministeren de sørgende familiemedlemmer, mens hun stilfærdigt lyttede og trøstede. Ardern lovede, at staten ville betale for ofrenes begravelser.

- Det var meget stort for os, da premierministeren kom iført sit tørklæde, sagde Dalia Mohamed, der sørgede over sin datters svigerfar, Hussein Mustafa, som arbejdede som frivillig i moskéen.

Jacinda Ardern varslede lørdag, at hun ville kæmpe for en stramning af New Zealands våbenlov. Mandag kunne hun så meddele, at regeringen var nået til enighed om at stramme våbenlovgivningen.

Tog nyfødt datter med til FN-møde

Men hvem er New Zealands handlekraftige premierminister?

Hendes far var politimand, og moren arbejdede med catering. Det var tanten, der introducerede unge Jacinda til det socialdemokratiske Labour-parti.

Jacinda Ardern knoklede sig op gennem partiets rækker, og i marts 2017 blev hun Labours næstformand. Da partiets leder Andrew Little i august samme år valgte at gå efter historisk dårlige meningsmålinger og krise i partiet, stod Jacinda Ardern klar til at tage rattet.

Knap tre måneder efter - i oktober 2017 - blev den dengang 37-årige Ardern valgt som New Zealands yngste premierminister nogensinde. Hun blev sammenlignet med andre unge progressive regeringsledere som Frankrigs Emmanuel Macron og Canadas Justin Trudeau.

Privat danner Jacinda Ardern par med tv-værten Clarke Gayford - sammen fik de i sommeren 2018 datteren Neve Te Aroha.

Jacinda Ardern er kun den anden regeringsleder i historien, som har født et barn. Hendes eneste forgænger er Benazir Bhutto, som var premierminister i Pakistan i 1990. Og da hun som fungerende premierminister gik på barselsorlov, var det kun med til at forstærke billedet af en selvstændig kvinde, der satte ligestilling og kvinders rettigheder i højsædet.

Premierministeren markerede sig yderligere, da hun i 2018 optrådte i modemagasinet Vogue, gæstede et amerikansk talkshow og tog sin nyfødte datter med til et FN-møde i New York.

Mod og handlekraft

Men hjemme i New Zealand begyndte politiske modstandere at sætte spørgsmålstegn ved Arderns moderne ledelsesstil.

Efter et år på magten blev premierministeren i oktober 2018 evalueret - råt for usødet.

Kritikere mente, at hun politisk havde fået alt for lidt igennem, og at hun var bange for at tage slagsmålene med sine modstandere.

Jacinda Ardern fik desuden hug for at føre en uforsvarlig økonomisk politik, der blandt andet førte til længerevarende strejker blandt landets skolelærere, sygeplejersker og buschauffører.

Men i al sin afskyelighed blev tragedien i Christchurch Jacinda Arderns chance for at vise politisk mod og handlekraft.

Nægter at nævne hans navn

I en følelsesladet tale til nationen understregede premierministeren forleden, at den australske formodede gerningsmand ikke havde valgt New Zealand som sit mål, fordi landet er et fristed for had, racisme og ekstremisme.

- Vi blev valgt som mål, fordi vi lige præcis ikke er det. Vi repræsenterer mangfoldighed, venlighed og medfølelse. Et hjem for dem, der deler vores værdier. Et fristed for dem, der har brug for det. Disse værdier vil ikke og kan ikke rystes af dette angreb.

- Du har muligvis valgt os - vi afviser og fordømmer dig fuldstændigt, sagde Ardern direkte henvendt til Brenton Tarrant - uden at nævne hans navn.

Og det er ikke tilfældigt, forklarede Jacinda Ardern tirsdag til nyhedsbureauet AFP.

- En ting kan jeg forsikre jer. I vil ikke høre mig sige hans navn. Han er en terrorist. Han er en kriminel. Han er en ekstremist. Men når jeg taler, vil han være navneløs, lød det fra premierministeren.

Roser fra hele kloden

Her en lille uge efter angrebet roses Jacinda Ardern for sin håndtering af krisen - af både kritikere og tilhængere.

- Arderns optræden har været helt ekstraordinær, og jeg er sikker på, at hun vil få stor ros for det - både herhjemme og internationalt, har den politiske kommentator Bryce Edwards sagt til nyhedsbureauet Reuters.

Edwards hører ellers til dem, der tidligere har været ude med riven efter premierministeren.

Londons borgmester, Sadiq Khan, har også været ude at rose Arderns lederevner.

Den britiske tv-personlighed og skuespiller Adil Ray er ligeledes imponeret over Jacinda Ardern.