Britisk miljøchef: Storbritannien risikerer at løbe tør for vand om 25 år

16x9
Gaddings Dam reservoir i det nordlige England fotograferet 23. januar. Foto: Oli Scarff / Ritzau Scanpix

Chef for den engelske miljøstyrelse mener, briterne skal skære deres forbrug af vand ned med en tredjedel.

England risikerer at løbe tør for vand til eget forbrug om 25 år, hvis ikke briterne skærer deres vandforbrug ned med en tredjedel.

Sådan lyder advarslen fra Sir James Bevan, øverste chef for den engelske miljøstyrelse, ifølge The Guardian.

- Cirka 25 år fra nu, når linjen mellem udbud og efterspørgsel krydses, kalder nogle for 'dødens kæber'. Det er det punkt, hvor vi ikke længere har nok vand til at udfylde vores behov, medmindre vi gør noget for at forandre tingene, sagde Sir James Bevan til The Guardian, før han skulle tale ved en konference om emnet i London.

Befolkning stiger til 75 millioner i 2050

Den britiske befolkning forventes at stige fra 67 millioner til 75 millioner i 2050, og det vil øge efterspørgslen på vand. Men ifølge Sir James Bevan kan den gennemsnitlige brites daglige vandforbrug på 140 liter skæres ned til 100 liter i løbet af 20 år ved mere effektiv brug af vand i hjem og haver. Som det er nu, går en tredjedel af vandet til spilde som følge af læk eller spild.

Den mest kontroversielle forandring, der er nødvendig for at øge udbuddet af vand, er at bygge nye mega-reservoirer.

- Vi har ikke bygget nye reservoirer i Storbritannien i årtier, især fordi det at få overstået al planlægningen og de nødvendige juridiske forhindringer er så svært, og fordi den lokale modstand er så kraftig. Det vil være kontroversielt, men det er det rigtige at gøre, siger Sir James Bevan om planerne om at strømline planlægningsprocessen af vandværkerne.

Chef for vandværker: Vi har beskåret lækager med 50 procent i 2050

Michael Roberts, øverste chef for Water UK, der repræsenterer de britiske vandværker, siger:

- Udover at øge investeringerne har vandværkerne offentligt forpligtet sig til at have skåret lækager ned med 50 procent, når vi når til 2050.

- Vi arbejder også med regeringen og andre beslutningstagere på at finde måder, der kan gøre det lettere for folk at reducere deres daglige vandforbrug. En to-strenget strategi er den rigtige vej at gå, at reducere efterspørgslen på vand samtidig med vi øger udbuddet, siger Michael Roberts til The Guardian.