Udland

Tre døde efter skyderi i hollandsk sporvogn - 37-årig mand anholdt

Hollands regering har holdt krisemøde efter skyderi i Utrecht. Menneskejagt på navngiven 37-årig mand meldes afsluttet, men motivet er stadig ukendt.

Et skyderi i en sporvogn i den hollandske by Utrecht har mandag kostet tre personer livet, mens fem er meldt sårede. 

Det bekræfter Utrechts borgmester Jan Van Zanen på et pressemøde. Et "muligt terrormotiv" er en del af efterforskningen.

Hollandske antiterrormyndigheder har hævet trusselsniveauet i Utrecht til fem, hvilket er det højest mulige.

Mandag aften oplyser politiet i byen, at de har anholdt en 37-årig tyrkisk mand, der har været efterlyst i forbindelse med skudepisoden.

Nyhedsbureauet AP beretter, at tungt bevæbnet politi omkring 13-tiden har omringet en bygning ikke langt fra gerningsstedet.

Motiv ukendt

Skuddene blev affyret i en sporvogn på 24. Oktober-pladsen i udkanten af bymidten klokken 10.45. Området blev efterfølgende spærret af, og blandt andet byens skoler blev opfordret til at holde dørene lukket.  

De første meldinger fra det lokale politi meldte om helt op til ni sårede. Det tal blev sidst på eftermiddagen korrigeret til fem.

Det er endnu uvidst, præcist hvad der skete i forbindelse med skyderiet, og hvad motivet er. 

Utrecht_skyderi_kort

Tv-stationen RTV gengiver et øjenvidne, som fortæller, at han har set en kvinde liggende på jorden under et eller andet sammenstød. Adskillige mænd løb fra gerningsstedet, siger øjenvidnet.

Utrechts borgmester, Jan van Zanen, kalder i en meddelelse angrebet for "chokerende" og sender sine tanker til ofrene: 

- Mine tanker er med dem og deres kære, udtaler han. 

Regeringen samlet til krisemøde

Premierminister Mark Rutte oplyste mandag ved middagstid, at regeringen indkaldte til krisemøde oven på begivenhederne i Utrecht.

Han siger, at han er "dybt bekymret" over det, der er sket.

Politiet i byen Rotterdam, der ligger cirka 60 kilometer fra Utrecht, skriver på Twitter, at der er ekstra opmærksomhed omkring stationer og moskéer. 

I en pressemeddelelse opfordrer det danske udenrigsministerium alle danskere i området til at holde sig væk fra gerningsstedet og følge myndighedernes anvisninger. 

De opfordrer også til, at man ringer til sine pårørende, hvis man er ok. 

Tidligere rapporterede TV 2 i tråd med oplysningerne fra de lokale myndigheder, at der var tale om tre dræbte og ni sårede. Senere er tallet for sårede blev korrigeret til fem.