Udland

New Zealands regering er nået til enighed om våbenreformer

Borgere i New Zealand afleverer deres våben frivilligt efter angrebene på to moskéer. Nu vil regeringen præsentere reform af våbenloven.

New Zealands regering er i princippet nået til enighed om at stramme våbenloven i landet.

Det oplyser New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, tidligt mandag morgen dansk tid på et pressemøde, som blev sendt live på Facebook. 

- Vi har taget en beslutning som regering. Vi står sammen, siger Ardern.

De nærmere detaljer er endnu ikke på plads, men nye våbenreformer vil blive præsenteret inden mandag 25. marts, oplyser hun.

- Dette betyder i sidste ende, at vi inden for ti dage efter denne forfærdelige terrorhandling vil have fremlagt reformer, som jeg tror, vil gøre vores samfund mere sikkert, siger hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Købte våben online

Meldingen kommer efter fredagens blodige angreb på to moskéer i Christchurch, hvor 50 personer blev dræbt.

Det er endnu uklart, hvordan gerningsmanden fik fat på alle de våben - blandt andet to semi-automatiske våben og to haglgeværer - der blev benyttet under angrebet.

Ejeren af våbenforhandleren Gun City, David Tipple, siger til Reuters, at selvom den formodede gerningsmand, 28-årige Brenton Tarrant, købte en række våben via hans butik online, så var det ikke her, han fik fingrene i de semi-automatiske våben, som menes at være blevet brugt til terrorangrebet. 

David Tipple holder fast i, at de automatvåben, som blev brugt til terrorhandlingen, ikke blev købt i hans butik, Gun City.

Hos Gun City fik han dog tilladelse til at købe fire våben og ammunition i perioden december 2017 til marts 2018.

David Tipple oplyser, at ingen af de baggrundstjek, der blev lavet på den 28-årige, viste noget usædvanligt. 

- Han var en helt ny køber med en helt ny licens, siger han ifølge Reuters.  

Havde ændret våben ulovligt

Ifølge våbenloven i New Zealand er minimumsalderen for en våbenlicens 16 år, mens man skal være 18 år for at få en licens til at eje et semi-automatisk våben. Såden en licens havde Brenton Tarrant ifølge CNN

De våben, som Brenton Tarrant menes at have brugt under angrebet, havde magasiner med mere end syv skud. Det skyldes ifølge premierminister Jacinda Ardem, at han ulovligt havde ændret på våbnene, så de kunne affyre længere salver, før de skulle lades igen.

Premierministeren oplyser, at der vil blive igangsat en undersøgelse af hændelserne forud for angrebet, samt hvorvidt myndighederne kunne have gjort noget anderledes.

Et våben per tredje indbygger

New Zealands politi har på Twitter opfordret borgere til at indlevere deres våben i kølvandet af tragedien. Og ifølge avisen New Zealand Herald har adskillige borgere allerede taget imod tilbuddet. 

Der er dog et stykke vej endnu, hvis myndighederne skal gøre sig forhåbninger om at indsamle alle nationens våben. 

Ifølge interesseorganisationen Gun Policy, der arbejder for at forebygge våbenrelaterede ulykker, er der ét håndvåben per tre indbyggere i New Zealand, der med sine 4,8 millioner indbyggere kun er lidt mindre end Danmark. 

I alt er der 1,5 millioner håndvåben i landet, vurderer organisationen.