Udland

Mistænkt for terrorangreb fyrer sin forsvarer

28-årige Brenton Tarrant, der er mistænkt for at have dræbt 50 personer i New Zealand, er foreløbigt fængslet indtil 5. april.

Den mistænkte gerningsmand bag skudmassakrerne i New Zealand vil forsvare sig selv i retten.

Det skriver avisen New Zealand Herald natten til mandag dansk tid.

Den 28-årige australier Brenton Tarrant fyrede lørdag sin advokat. I stedet ønsker han at tale sin egen sag i retten.

Det bekræfter advokat Richard Peters, der skulle have repræsenteret Brenton Tarrant.

Vil promovere sine synspunkter

Beslutningen har ifølge avisen skabt frygt for, at Brenton Tarrant vil bruge retssagen som platform til at promovere sine synspunkter.

Skudmassakrerne blev begået fredag ved to moskéer i den newzealandske by Christchurch. Her blev 50 personer dræbt og lige så mange såret.

Den mistænkte blev pågrebet umiddelbart efter angrebet.

Han publicerede et "manifest" før angrebet, hvor han beskrev sine synspunkter. Heri betegner han sig selv som en "almindelig hvid mand" inspireret af Norges massemorder Anders Behring Breivik.

Advokat: Han er ikke psykisk ustabil

Den fyrede advokat afviser umiddelbart, at Brenton Tarrant skulle være psykisk ustabil.

- For mig at se virker han ikke til at lide af psykiske udfordringer eller mentale handicap, ud over at han har nogle temmelig ekstreme holdninger. Han virker meget klar og tydelig, selvom det umiddelbart virker som en meget irrationel opførsel, siger Richard Peters med henvisning til angrebet.

Ifølge Richard Peters har Brenton Tarrant ikke udvist anger i forbindelse med sagen. Men han understreger, at hans samtaler med ham ikke har handlet specifikt om det.

Flere sigtelser på vej

Den 28-årige australier er sigtet for drab, men landets myndigheder forventer, at det vil blive rejst flere sigtelser mod ham i forbindelse med, at efterforskningen skrider frem. 

Som et led i efterforskningen ransagede Australiens antiterror-politi søndag aften to adresser i New South Wales, hvor Brenton Tarrant er vokset op. 

Det drejer sig om den terrormistænktes mors og søsters hjem. 

- Det primære formål med denne aktivitet er formelt at anskaffe materiale, som kan hjælpe New Zealands politi med den igangværende efterforskning, oplyser Australiens antiterror-politi og politiet i New South Wales i en fælles pressemeddelelse.

Familien samarbejder

I samme pressemeddelelse lyder det, at den mistænktes familie samarbejder med politiet.

Søndag valgte Brenton Tarrants onkel og bedstemor desuden at stille sig frem på nationalt tv i Australien og fordømme deres familiemedlems handlinger.

Den terrormistænkte er foreløbigt fængslet indtil 5. april, hvor næste retsmøde finder sted.

Det er endnu uvist, hvordan han forholder sig til drabsigtelsen.