Danskere efter angreb i Utrecht: - Vi må ikke hente vores børn fra skole

En 37-årig tyrkisk mand jages efter et skudangreb i en sporvogn i den hollandske by Utrecht.

Tre personer er dræbt, og ni personer er såret efter et skyderi i en sporvogn i den hollandske by Utrecht.

Det oplyser byens borgmester, Jan van Zanen. Han tilføjer, at et "terrormotiv" er den mest sandsynlige forklaring på angrebet.

- På nuværende tidspunkt kan vi bekræfte tre dødsfald og ni sårede - tre af dem er i kritisk tilstand, siger borgmesteren.

Angrebet skete mandag formiddag klokken 10.45 i udkanten af bymidten i Utrecht. Her blev der affyret skud i en sporvogn. Der er dog stor uvished om, hvad der præcist er sket, og hvor mange angrebsmænd, der er tale om.

Blot en kilometer fra det sted, hvor skyderiet fandt sted, følger danske Martin Boisen situationen på en café i samme bygning, som han har kontor.

- Vi hørte sirener og politihelikoptere, men det gør vi jævnligt. Jeg fik først beskeden om, at der havde været skyderi, da en af mine venner fra New Zealand skrev og spurgte, om jeg var okay, siger den danske familiefar.

Han fortæller, at folk kort efter skyderiet begyndte at strømme ind på caféen, fordi bygninger, skoler og moskéer blev lukket.

Må ikke hente børn i skolen

Episoden fandt sted kun to busstoppesteder fra, hvor Martin Boisen befinder sig. Området ligger lige ved Hollands mest travle togstation og har en sporvognsforbindelse, der går ud til flere forstæder. Det er et område med kontorbygninger og lejligheder, forklarer danskeren til TV 2.

Martin Boisen blev for to måneder siden far til to tvillingesønner, som han har med sin hollandske hustru.

- Jeg fik en besked fra min hustru om, at hun havde tænkt sig at gå en tur. Det måtte jeg så fortælle hende, at det skulle hun ikke, fortæller han til TV 2.

Angrebet skete mandag formiddag klokken 10.45 i udkanten af bymidten i Utrecht.
Angrebet skete mandag formiddag klokken 10.45 i udkanten af bymidten i Utrecht. Foto: Ricardo Smit / Ritzau Scanpix

En anden dansker i Utrecht, Brian Schmidt, fortæller til TV 2, at han havde været ude at gå en tur med sin datter ikke langt fra, hvor angrebet fandt sted, da beskederne begyndte at komme ind.

Først fra hans hollandske kæreste, der spurgte, om Brian Schmidt og datteren var okay. Siden har han hørt fra adskillige bekendte i byen.

- Vi har fået besked på at blive inden døre og det betyder, at vi ikke kan hente vores børn fra skole. Det er ubehageligt, når det sker så tæt på. Vi færdes dagligt i området. Angrebet skete på ruten til den svømmehal, vi bruger hver fredag med vores døtre. Nu afventer vi nyt fra myndighederne om, hvornår vi kan få lov til at hente vores børn, siger Brian Schmidt til TV 2.

Menneskejagt i byen

Politiet oplyser ifølge en række nyhedsmedier, at en 37-årig tyrkisk mand ved navn Gökmen Tanis jages efter angrebet. Der er offentliggjort et billede af manden.

- Henvend jer ikke til ham, skriver politiet blandt andet på Twitter.

En omfattende politijagt er lige nu i gang i byen, hvor myndighederne fortsat opfordrer skoler til at låse dørene.

Den hollandske premierminister har mandag eftermiddag holdt pressemøde.

- Vores land er blevet ramt af et angreb i Utrecht, siger premierminister Mark Rutte og tilføjer, at et "terrormotiv ikke er udelukket".

- Hvis det er et terrorangreb, så har vi kun et svar: Vores land, vores demokrati skal være stærkere end fanatisme og vold, siger han.