Brexit

Labourleder vil have nye møder for at bryde Brexit-dødvande

Corbyn mener, at alle i Underhuset må samarbejde og finde et kompromis og en løsning.

Lederen af det britiske arbejderparti Labour, Jeremy Corbyn, har skrevet til Underhusets medlemmer på tværs af partierne og inviteret dem til en diskussion om, hvordan hårdknuden i Brexit-forhandlingerne kan løses.

Det sker få dage før premierminister Theresa May ventes at fremlægge hendes regerings Brexitaftale til endnu en afstemning i parlamentet.

I brevet til parlamentsmedlemmer fra alle partier inviterer Corbyn til møder med ham og hans Brexit-chef, Keir Starmer, hvor formålet er at drøfte, hvordan "Brexit-dødvandet kan brydes".

I udspillet bliver der taget udgangspunkt i oppositionspartiet Labours alternative Brexitplan og partiets støtte til en folkeafstemning for at undgå "et skadeligt Brexit."

- Det må nu være afgørende for alle os i parlamentet at gøre vort bedste for at samarbejde og finde et kompromis og en løsning, som bringer al denne unødvendige usikkerhed og bekymring til en afslutning, skriver Corbyn.

Han siger, at det er premierminister Mays regering, der med "mislykkede Brexit-forhandlinger" har skabt den nuværende krise.

Fysisk umuligt med Brexit 29. marts

Det tikkende Brexit-ur giver da også Theresa Mays regering sved på panden, mens datoen for Brexit rykker nærmere. 

Senest har finansminister Philip Hammond til det britiske medie BBC udtalt, at det nu er "fysisk umuligt" for Storbritannien at forlade EU 29. marts, hvilket ellers er den nuværende dato for Brexit. 

Selv hvis medlemmerne af parlamentet godtager premierministerens Brexit-plan i de kommende dage, vil det være nødvendigt med en "kort forlængelse" af fristen, så der kan komme styr på den nødvendige lovgivning, forklarer han. 

BBC skriver yderligere, at Theresa May har bedt parlamentsmedlemmerne om at lave et "hæderligt kompromis" på sin Brexit-aftale.

I et skriv i the Sunday Telegraph fremhæver premierministeren også, at manglende støtte til aftalen ifølge hende vil betyde, at Storbritannien "måske ikke kommer til at forlade EU i mange måneder - hvis nogensinde". 

Ikke en farbar løsning

Premierministerens næste skridt vil være for tredje gang at fremsætte sin plan for skilsmisse med EU.

Den er blevet nedstemt to gange tidligere.

Jeremy Corbyn mener, at Mays aftale og en no-deal ikke længere er farbare løsninger. Men en ny folkeafstemning om EU kan være vejen ud.

- Det er en realistisk måde at bryde dødvandet, sagde Corbyn tidligere på ugen.

Corbyn og Labours ledelse ville dog tirsdag i sidste uge ikke stemme for et ændringsforslag om en ny folkeafstemning. Det forlød, at forslaget kom for tidligt.

Forslaget fik kun 85 stemmer, mens 334 stemte imod. Mange af de 646 medlemmer i parlamentet undlod at stemme.

Indtil EU siger ja til en udsættelse, gælder det fortsat, at Storbritannien skal forlade EU 29. marts. Det kræver enighed blandt de 27 EU-lande at give briterne en udsættelse af datoen.