Udland

Familiemedlemmer til mistænkt for terrorangreb: - Man har bare lyst til gå hjem og gemme sig

Bedstemor og onkel til den mistænkte for terrorangrebet i New Zealand ser nu en anden mand end ham, de kendte.

- Vi er alle overrasket, vi ved ikke, hvad vi skal tro, siger Marie Fitzgerald.

Hun er bedstemor til 28-årige Brenton Tarrant, der er anklaget for at stå bag fredagens terrorangreb mod to moskéer i Christchurch i New Zealand, der har kostet 50 mennesker livet. 

Sammen med en onkel til den anholdte står bedstemoderen frem på australsk tv.

- Jeg kunne ikke tro, at det var ham, indtil jeg så billedet, fortæller Terry Fitzgerald, der er onkel til Brenton Tarrant. 

De to familiemedlemmer har ingen undskyldninger for deres familiemedlems handlinger. Det, han har gjort, kan ikke gøres godt igen, lyder det fra Marie Fitzgerald.

- Vi føler med familierne til de døde og sårede i New Zealand. Vi kan ikke tænke på andet, end at man bare har lyst til at gå hjem og gemme sig, tilføjer Terry Fitzgerald. 

Kan ikke kende sit barnebarn 

Marie Fitzgerald kan ikke længere kende sit barnebarn, som voksede op i Australien, inden han pakkede sine ting og rejste til Europa og Asien.

Først efter han rejste til udlandet, begyndte de to familiemedlemmer at spekulere over, at ”drengen havde ændret sig i forhold til den dreng, de kendte” fra down under.

I Australien boede Brenton Tarrant alene med sin mor og søster, efter hans far døde af kræft i 2010. Han arbejdede i et træningscenter i det nordlige New South Wales, efter han var færdig med skolen. Et arbejde, som han ifølge sin daværende chef var meget ”passioneret omkring” dengang.

Alligevel skulle den 28-årige mand, ifølge pressen, have planlagt motivet over en længere periode, forklarer Marie Fitzgerald til journalisten og tilføjer:

- Så han er helt klart ikke rask i hovedet.

Andre mistænkte løsladt

Brenton Tarrant sidder nu fængslet frem til 5. april.

På dagen for angrebene anholdt politiet udover ham to mænd og én kvinde. De er efterfølgende løsladt, da politiet vurderede, de ikke var forbundet med angrebene.

Den 28-årige sigtes som hovedgerningsmand for at have dræbt 50 og såret 50 under skyderiet ved Al Noor-moskéen og Linwood-moskéen i den centrale by Christchurch under deres fredagsbøn fredag 15. marts. 

Man ved dog stadig ikke, hvordan han forholder i sig til drabssigtelsen.

Manifest lagt på nettet

Motivet for angrebet er sat i forbindelse med et manifest med titlen ’Den Store Udskiftning’. Det blev forud for angrebet delt af en anonym bruger på mediet 8chan med otte links til et dokument

Dokumentet er efterfølgende også blevet delt på en twitterprofil med navnet Brenton Tarrant. Det er dog ikke blevet bekræftet, om den anholdte Brenton Harrison Tarrant er manden bag manifestet.

Manifestets forfatter beskriver sig selv som en 28-årig ”almindelig, hvid mand fra en almindelig familie”, der kommer fra Australien.

Manifestet opfordrer til drab på folk af ikke-vestlig herkomst, da der ifølge dokumentet er ved at komme en invasion af muslimer i de vestlige lande.

Ifølge manifestet er angrebet på de to moskéer hævn for islamistiske terrorangreb i Europa. Især terrorangrebet i Stockholm 7.april 2017 er fremhævet.

Inspirationskilden er tilsyneladende den norske terrorist Anders Behring Breivik, der dræbte 77 personer i Norge på øen Utøya i 2011.