Udland

Manifest blev sendt direkte til premierminister kort inden terrorangreb

Forfatteren bag manifestet skriver blandt andet, at han er meget inspireret af massemorderen Anders Behring Breivik, der slog 77 mennesker ihjel.

Fredag klokken 13.40 lokal tid fik politiet de første meldinger om, at en mørkklædt gerningsmand havde åbnet ild i og ved Al Noor-moskéen i Christchurch, New Zealand.

Kort efter skete det samme ved Lindwood-moskéen få kilometer derfra.

49 personer blev dræbt og 42 blev såret.

Siden er det kommet frem, at en anonym bruger kort inden delte et manifest på blandt andet mediet 8chan og via Twitter.

Men manifestet blev også sendt direkte til landets premierminister, Jacinda Ardern. Det bekræfter en talsmand over for New Zealand Herald og CNN.

Det skete bare ti minutter inden de første skud.

- I mailen stod grundene til, hvorfor han ville gøre det. Men han sagde ikke, at det var noget, han var ved at gøre. Der var ingen mulighed for at stoppe det, siger talsmanden til New Zealand Herald.

Havnede i en fælles mail-boks

Premierministerens pressesekretær, Andrew Cambell, siger til CNN, at mailen havnede i en fælles mail-boks, der varetages af personale udenom ministeren.

Der var ingen mulighed for at stoppe det.

Talsmand for premierminister Jacinda Ardern

Derfor blev der også fulgt nogle standardprocedurer, hvilket blandt andet indebar at orientere sikkerhedspersonalet og politiet med det samme.

New Zealand Herald skriver, at der foruden premierministeren var 70 andre modtagere af mailen. Heriblandt højtstående politikere og medier – både internationale og nationale.

Lørdag morgen lokal tid fængslede politiet i Christchurch 28-årige Brenton Harrison Tarrant og sigtede ham for mord på 49 personer.

Yderligere to personer er anholdt i sagen, men de ventes ikke at blive stillet for en dommer foreløbig.

Brenton Harrison Tarrant beskrives som ”en god dreng” af sin bedstemor, og hans tidligere chef i et træningscenter fortæller, at han var meget dedikeret omkring sit arbejde og træning.

Brenton Tarrant, der er sigtet for at stå bag moskéangreb i New Zealand fredag, skal blive i fængslet indtil 5. april. Det besluttede retten i Christchurch . Video: Kasper B. Andreasen

I går fortalte det lokale politi i New South Wales, at familien hjælper politiet med opklaringen.

Ifølge premierminister Jacinda Ardern havde den formodede gerningsmand planer om at begå yderligere angreb. Han skulle blandt andet have haft fem våben på sig, da han blev anholdt.

Inspireret af andre angreb

Forfatteren bag det 74-siders lange manifestet beskriver sig selv som en 28-årig ”almindelig, hvid mand fra en almindelig familie”. Dokumentet bærer titlen 'Den Store Udskiftning' og har flere opfordringer til drab, da den hvide race ifølge forfatteren bag er truet af folk af ikke-vestlig herkomst.

Desuden beskriver forfatteren, hvorfor netop moskéerne i Christchurch blev udvalgt, og at en moské i byen Ashburton også var i planerne, men at vedkommende var usikker på, om han kunne nå det. Derfor anså han denne som et "bonusmål".

At det netop er muslimer, det går ud over, sker også som hævn for islamistiske terrorangreb i Europa, står der. Især terrorangrebet i Stockholm 7. april 2017.

Forfatterens store inspirationskilde er derudover tilsyneladende den norske terrorist Anders Behring Breivik, der dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya i 2011. Og i dokumentet fortæller vedkommende, at han har fået Breiviks velsignelse. Om det passer, ved vi ikke.

Det er endnu ikke bekræftet, om Brenton Harrison Tarrant er forfatteren bag.

5. april skal retten igen vurdere, om Brenton Harrison Tarrant skal forblive fængslet. Han er foreløbig sigtet for drab, men det forventes, at der kommer flere sigtelser.