Udland

Formodet gerningsmand arbejdede som personlig træner og var 'en god dreng'

En 17 minutter langt video af angrebet blev streamet på Facebook live.

28-årige Brenton Harrison Tarrant ankom til retsmødet i Christchurch District Court fredag aften dansk tid iført håndjern og suppleret af to betjente.

Rolig, fattet og uden at sige en lyd.

Blot en hilsen med sine fingre, der blandt andet bruges i legen The circle gameog som er blevet kædet sammen med højreradikale grupper, blev det til. Det skriver The New Zealand Herald.

Han er sigtet for at have dræbt 49 personer og såret 42 i to angreb ved og i Al Noor-moskéen og Lindwood-moskéen i Christchurch tidlig fredag eftermiddag lokal tid.

Brenton Harrison Tarrant forblev tavs under retsmødet, og det er derfor endnu uvist, hvordan han forholder sig til sigtelsen. Han er fængslet frem til 5. april.

Men hvordan, han kunne ende med at blive sigtet for 49 drab, kommer bag på dem, der kendte ham.

Heriblandt hans tidligere chef Tracey Gray:

- Han var en meget dedikeret personlig træner. Han arbejdede i vores program, der tilbød gratis træning til børn, og han var meget passioneret omkring det, siger hun til ABC News Australia.

The Circle Game

Den, der starter legen, samler tommel- og pegefinger og placerer dem et sted under hoftehøjde. 

Hvis nogen kigger på tegnet, må starteren give ham en lammer. 

Hvis man vil undgå at blive slået, kan man enten tilkendegive, at man har opdaget tegnet, men at man ikke vil kigge på det, eller – uden at kigge – stikke sin pegefinger ind i cirklen. Lykkes det, må man give starteren en lammer. 

Når starteren at gribe fat om pegefingeren, er det dog stadig ham, der har slåretten. 

Ifølge Tracey Gray arbejdede Brenton Harrison Tarrant i træningscentret Big River Gym i Grafton i det nordlige New South Wales, Australien, fra han blev færdig i skole i 2009 og frem til 2011.

Tjente penge på kryptovaluta

Da han var færdig i centret, tog han ifølge centerlederen til Europa og Asien.

Det gjorde han blandt andet ved hjælp af penge, som han havde tjent på kryptovalutaen Bitconnect, fortæller Tracey Gray til ABC News.

Noget må have ændret sig i ham i løbet af de år, han rejste.

Tracey Gray, tidligere chef.

- Noget må have ændret sig i ham i løbet af de år, han rejste. Jeg kan helt ærligt ikke forstå, at én, som jeg har haft daglige snakke og diskussioner med, kan være i stand til at gøre noget så ekstremt, siger Tracey Gray, der ydermere fortæller, at den Brenton Harrison Tarrant, hun kendte, var meget passioneret omkring sundhed.

ABC News skriver desuden, at hans far, Rodney Tarrant, i en alder af 49 år døde af kræft i 2010. Det efterlod Brenton Harrison Tarrants mor alene med sine to børn – en dreng og en pige.

I går fortalte det lokale politi i New South Wales, at familien hjælper politiet med opklaringen.

Selv er Brenton Harrison Tarrants bedstemor chokeret over hændelsen:

- Det er alt sammen meget chokerende. Specielt, at det er Brenton. Han er en god dreng. Han var altid sød og sikrede sig, at han besøgte os mindst to gange om året, siger Joyce Tarrant til Daily Mail Australia.

Ifølge Joyce Tarrant var hendes barnebarn senest hjemme i Grafton i julen 2018.

Desuden oplyser den bulgarske chefanklager, Sotir Tsatsarov, ifølge CNN, at Tarrant var i Bulgarien fra 9-15 november sidste år, hvor han besøgte flere historiske byer med bil. Efter Bulgarien tog han videre til Rumænien og Ungarn, siger Tsatsarov.

Planer om yderligere angreb

Ifølge landets premierminister, Jacinda Ardern, havde gerningsmanden ved fredagens angreb planer om at begå yderligere angreb.

- Gerningsmanden var mobil. Der var to andre skydevåben i køretøjet, som gerningsmanden var i, og det var absolut hans intention at forsætte sit angreb, siger Ardern ifølge Reuters.

Hvad hans planer var, fortæller Ardern ikke.

Dog skulle Brenton Harrison Tarrant have haft fem skydevåben på sig, da han blev anholdt. To af dem var halvautomatiske.

49 personer blev og 42 blev såret under massakren ved to moskéer i Christchurch fredag. Og der kunne have været endnu et angreb, siger premierminister Jacinda Ardern. Video: Kasper B. Andreasen

Forud for angrebet i Christchurch delte en anonym bruger på blandt andet mediet 8chan otte links til et dokument, der indeholder et manifest.

Forfatteren bag beskriver sig selv som en 28-årig ”almindelig, hvid mand fra en almindelig familie”. Dokumentet bærer titlen 'Den Store Udskiftning' og har flere opfordringer til drab, da den hvide race ifølge forfatteren bag er truet af folk af ikke-vestlig herkomst.

At det netop er muslimer, det går ud over, sker også som hævn for islamistiske terrorangreb i Europa, står der. Især terrorangrebet i Stockholm 7. april 2017.

Forfatterens store inspirationskilde er derudover tilsyneladende den norske terrorist Anders Behring Breivik, der dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya i 2011. Og i dokumentet fortæller vedkommende, at han har fået Breiviks velsignelse. Om det passer, ved vi ikke.

Dokumentet blev desuden delt på en twitterprofil med navnet Brenton Tarrant.

Det er endnu ikke bekræftet, om Brenton Harrison Tarrant er forfatteren bag.

Yderligere to personer er anholdt

Angrebet fandt ifølge det lokale politi sted klokken 13.40 lokal tid i Al Noor-moskéen og under en halv time efter fortsatte det i Linwood-moskéen under syv kilometer derfra.

49 personer blev dræbt og 42 såret under massakren.

Foruden Brenton Harrison Tarrant er yderligere to personer anholdt, men de ventes ikke at blive fremstillet for en dommer foreløbigt.

5. april skal retten igen vurdere, om Brenton Harrison Tarrant skal forblive fængslet. Han er foreløbig sigtet for drab, men det forventes, at der kommer flere sigtelser.

Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål, men sikkert er det imidlertid, at der siden har floreret en video af angrebet, der formodes at være optaget af en gerningsmand.

En 17 minutter lang video, der blev streamet direkte på Facebook, og som dansk politi på det kraftigste opfordrer til, at man holder sig langt fra.

Hovedparten af skudofrene er mænd i alderen mellem 30 og 40 år, oplyser hospitalschef ved Christchurch Hospital Greg Robertson.