Udland

Utøya-overlever: Metoderne fra terror i New Zealand minder om Anders Breiviks

Der er direkte ligheder mellem Anders Breivik og den formodede gerningsmand bag terrorangrebet i New Zealand, siger norsk ekstremismeekspert.

En formodet gerningsmand bag angrebet i New Zealand var særdeles aktiv på internettet op til terrorangrebet mod to moskéer i Christchurch.

Fra profiler på adskillige sociale medier lagde han links op til en liveoptagelse fra skyderierne.

Han lagde også et link til et 71 sider langt dokument ud, der i detaljer udlægger hans højreorienterede synspunkter på indvandring.

Minder om Breivik

I dokumentet nævner han blandt andre højreradikale drabsmænd som Anders Breivik, der stod bag massakren på øen Utøya i Norge, og den højreorienterede skoleelev Anton Lundin Pettersson, der dræbte tre personer på en skole i Trollhättan i Sverige. Det har ikke været muligt for TV 2 at verificere hverken video eller dokument. 

Norske Bjørn Ihler overlevede Anders Breiviks angreb på Utøya og er ekspert i at bekæmpe ekstremisme. Blandt andet i et projekt, der hedder Extremely Together. 

Han mener, at der er en klar sammenhæng mellem Anders Breiviks handlinger og metoder og angrebet i New Zealand.

Han kan se direkte ligheder mellem de to, da Anders Breivik også udgav et længere dokument efter massakren i Norge. Derudover havde den formodede gerningsmand fra New Zealand-angrebet skrevet navne på ofre for islamistisk terror på sine våben, mens Anders Breivik gav sine våben navne, siger Bjørn Ihler:

- Det er en, der har taget Anders Breivik på ordet og har forsøgt at kæmpe videre i hans ånd. Og det er forfærdeligt, siger han til TV 2.

Aktivitet på højreradikalt forum

Den formodede gerningsmands video og dokument er især blevet delt på mediet 8chan, som er et anonymt internetforum, der er kendt for at huse højreradikale. På forummet jokes der fortsat med angrebet. Flere af de anonyme brugere laver også karikaturtegninger, der gør sig morsomme på bekostning af de dræbte i terrorangrebet.

Ifølge Bjørn Ihler er det vigtigt, at samfundet som helhed tager afstand fra de personer, der på den måde hylder ekstremistiske angreb.

- Det vigtigste, vi kan gøre som samfund, er at vise, at de personer, som tror på denne vej, de tager fejl, siger Bjørn Ihler.

Politiet har anholdt tre mænd og én kvinde efter angrebet i New Zealand.

Én af dem, en mand i slutningen af 20'erne, er sigtet for drab. Han fremstilles for retten lørdag. Yderligere to anholdte menes også at have relation til sagen. Den fjerde person mener politiet ikke har noget at gøre med skyderiet.