Donald Trump

Trump underskriver veto for at få grænsemur

Det er bemærkelsesværdigt og pinligt for præsidenten, siger TV 2s korrepondent Jesper Steinmetz.

Donald Trump underskriver sit første veto som USA's præsident for at fastholde en nødretstilstand ved grænsen til Mexico, skriver Reuters.

Kongressen ophævede ellers torsdag hans dekret om nødretstilstand, da en række republikanske senatorer stemte sammen med deres demokratiske kolleger om at fratage Trump hans nødret ved grænsen.

Mens præsidenten har valgt at trampe på vores forfatning, vil Demokraterne i Senatet aldrig stoppe med at forsvare vores land fra præsidenten

Chuck Shumer, Demokraternes leder i Senatet

Her havde Trump på forhånd udtalt, at han som USA's præsident ville nedlægge veto, hvis Senatet gik imod ham. 

Underskriften, der beseglede præsidentens veto, blev sat ved en ceremoni i Det Ovale Værelse.

Generaladvokat William Barr var også en del af præsidentens veto-begivenhed, skriver CNN.

Men mens forsamlingen fejrede præsidentens underskrift, blev den ikke mødt med begejstring hos demokraterne i Senatet, der har stemt imod hans nødretstilstand. 

- Mens præsidenten har valgt at trampe på vores forfatning, vil Demokraterne i Senatet aldrig stoppe med at forsvare vores land mod præsidenten, siger Chuck Shumer, Demokraternes leder i Senatet til ABC News. 

Også formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, beskylder Trump for at bruge ”et lovløst magtmiddel”:

- 26. marts skal vi endnu en gang handle for at beskytte vores forfatning og vores demokrati fra præsidentens nødretstilstand ved at afholde en afstemning om at annullere hans veto. 

Præsidenten erklærede nødretstilstand 

Præsidenten erklærede national nødretstilstand i februar.

Det gjorde han for at frigøre midler til at bygge sin mur langs den sydlige grænse mod Mexico, efter at Kongressen nægtede at yde fem milliarder amerikanske dollars, som Trump oprindeligt havde anmodet om.

Efter måneders budgetforhandlinger i Kongressen kunne man ikke blive enige om at finde finansiering til den mur, som præsidenten havde krævet for at stoppe tilstrømningen af migranter fra Mellemamerika.

Kravene førte blandt andet til den længste nedlukning af dele af statsapparatet i amerikansk historie. 

Skaber støtte og splittelse i egne rækker 

12 af præsidentens egne partifæller stemte for ophævelse af hans nødretstilstand i Senatet torsdag, men det har ikke ændret Trumps holdning til muren. 

Ifølge TV2-korrespondent Jesper Steinmetz, så har man hos republikanerne godt vidst, at han ville nedlægge veto. Men modstanden fra gruppen af partifæller viser en tydelig "splittelse i egne rækker". 

- Det er interessant, at han er i en situation, hvor hans parti, Republikanerne, ikke støtter ham fuldbyrdet. Det er både bemærkelsesværdigt og pinligt for præsidenten, at han ikke har hele sit parti med, siger Jesper Steinmetz. 

Men hos de republikanske vælgere har Trump stadig deres fulde opbakning til muren.  

Hele 95 procent af dem, der stemte på ham i 2016, bakker op ham som præsident. De er enige med Trump i, at der skal bygges en grænsemur. Vetoen får derfor ikke betydning for vælgernes holdning til præsidenten. 

- Han kan ikke gøre noget, som får dem til at vende ham ryggen. Der er en loyalitet ud over alle grænser. De accepterer hans beslutning, selvom det ikke er klassisk republikansk politik, siger Jesper Steinmetz. 

Der står ikke en mur i morgen 

Men selvom vetoen er underskrevet, betyder det ikke, at der står en mur bygget langs grænsen om kort tid. Amerikanerne kommer muligvis ikke engang til at kende svaret i løbet af et år, lyder det fra USA-analytiker og cand mag. i amerikanske studier, Mirco Reimer-Elster. 

For afgørelsen kommer ikke til at blive truffet på det politiske niveau. Den skal i stedet den juridiske vej og forbi flere domstole. 

- Det kan i sidste ende være Højesteret, som skal forholde sig til det. De skal vurdere, hvorvidt Trumps nødretstilstand er forenelig med Forfatningen. Først dér kan det blive afgjort, om der kommer en mur, siger Mirco Reimer-Elster.