Udland

Terror i New Zealand - 49 dræbt og 4 anholdt

New Zealands premierminister betegner angrebet som "et velplanlagt terrorangreb".

49 personer er dræbt, og 48 er såret ved et skudangreb i den new zealandske by Christchurch, efter en mand åbnede ild i to moskéer. Det oplyser den lokale politichef Mike Bush på et pressemøde fredag klokken ni dansk tid.

Tidligere lød det, at fire var anholdt i sagen. Siden har politiet uddybet, at én af de anholdte, en 28-årig hvid mand, er sigtet for mord. Han bliver stillet for retten lørdag morgen.

Yderligere tre personer er anholdt. To af dem menes at have relation til sagen, mens den fjerde person formentlig ikke har noget med skyderiet at gøre.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, betegner episoden som "et velplanlagt terrorangreb" og oplyser, at de anholdte ikke var på politiets overvågningsliste.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, fordømmer angrebet ved to moskeer i Christchurch og kalder det for et terrorangreb.

Efter skyderierne har politiet uskadeliggjort et antal eksplosive enheder, der er fundet i en bil i byen, ifølge politichef Mike Bush. Politiet oplyser desuden, at der findes videomateriale fra skudangrebet, som florerer på sociale medier. Politichefen understreger samtidig, at myndighederne arbejder på at få materialet fjernet.

Skyderier i to moskéer

Skudepisoden skete i to af byens moskéer -  Al Noor-moskéen og Linwood-moskéen.

Der blev åbnet ild mod Al Noor-moskéen omkring klokken 13.40 lokal tid (klokken 01.40 dansk tid, red.), ifølge New Zealands Politi.

Her er også det største antal ofre fundet - 41 personer har mistet livet ved Al Noor-moskéen, mens syv er døde ved Linwood. Det skete under fredagsbønnen, hvor omkring 300 mennesker var samlet, rapporterer Radio New Zealand.

Der er 40 dræbte og 20 sårede ved et skudangreb Christchurch, hvor en mand åbnede ild i to moskéer i byen. Det oplyser New Zealands premierminister, Jacinda Ardern. Video: AP

Indbyggere evakueret

Bevæbnede betjente rykkede ud til moskéen, mens indbyggerne blev opfordret til at blive inden døre. I første omgang blev skoler i Christchurch lukket på baggrund af hændelsen, men de blev siden åbnet igen.

I løbet af aftenen lokal tid valgte politiet at evakuere indbyggere fra ejendomme nær en bygning i byen Dunedin, som de mener er knyttet til angrebene i Christchurch. Ejendommen ligger over 350 kilometer fra Christchurch, men den er "interessant" for efterforskerne, heddet det i en erklæring fra politiet ifølge nyhedsbureauet AFP.

PET: Vi følger situationen

TV 2 har fredag morgen været i kontakt med PET omkring, hvorvidt angrebet i New Zealand får betydning for sikkerhedssituationen i danske moskéer. De har svaret følgende per mail:

- PET følger nøje situationen efter hændelserne i New Zealand og er i tæt kontakt med relevante danske og udenlandske myndigheder. PET vurderer desuden løbende, om situationen i New Zealand giver anledning til konkrete tiltag.

Kontakt jeres familie

Danmarks ambassadør i New Zealand og Australien, Tom Nørring, opfordrer alle danskere, der befinder sig i området, til at kontakte deres familie og venner og oplyse, om de er i god behold efter episoden.

Han fortæller, at det er chokerende, at angrebet har fundet sted i New Zealand, som han beskriver som et yderst fredeligt og sikkert land.

- Det er skrækkeligt. Vi har ikke været vidner til noget tilsvarende tidligere, siger Tom Nørring til TV 2.

Også Udenrigsministeriet rækker ud efter danskere, der befinder sig i Christchurch, som er New Zealands tredje største by.

Der er ingen oplysninger om danske sårede eller tilskadekomne, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice fredag morgen til Ritzau.

På Twitter sender Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), tanker til New Zealand.

I løbet af formiddagen er videoer af angrebene på moskéerne begyndt at dukke op på sociale medier. Derfor opfordrer dansk politi på det kraftigste til, at man ikke deler videoer fra hændelsen.

Australsk statsborger anholdt

En af de anholdte i sagen er en australsk statsborger, og kort efter angrebet talte Australiens premierminister, Scott Morrison, på et pressemøde i Sydney, hvor han kaldte gerningsmanden en ”ekstremistisk, højreorienteret terrorist”.

- Vi sørger, vi er chokerede, vi er frastødte, og vi fordømmer fuldkomment dagens angreb, siger Scott Morrison.

Australiens premierminister kalder gerningsmanden bag angrebet en 'ekstremistisk, højreorienteret terrorist' på et pressemøde i Sydney.

Fordømmer angreb

Også New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, fordømmer angrebet på moskéerne i Christchurch og kalder det "en af New Zealands mørkeste dage".

Premierministeren udtaler, ligesom politichef Mike Bush, at der "kan være andre involverede" i forbindelse med skyderierne ved de to moskéer.

- Jeg vil beskrive det som en fuldstændig modbydelig voldshandling. Den slags hører ikke hjemme i New Zealand, siger Ardern på et pressemøde.

Et øjenvidne beskriver, hvordan folk forsøgte at redde sig selv væk fra angrebet på en af moskeerne i Christchurch.

Pårørende savner svar

I mellemtiden er det blevet aften i New Zealand, som er 12 timer foran Danmark. Men på Twitter fortsætter New Zealands Politi med løbende at opdatere borgerne om situationen.

Blandt andet oplyser politiet, at de i løbet af weekenden vil være tilstede ved diverse begivenheder over hele landet, for at borgerne fortsat kan føle sig rolige og trygge.

Mange pårørende savner fortsat besked om venner og familiemedlemmers tilstand, og politiet opfordrer pårørende til at efterlyse savnede på en Røde Kors-hjemmeside, der er oprettet specielt til formålet.

Opdateringerne vidner om, at der forud venter et stort arbejde med at identificere sårede og dræbte og genforene familier.