Udland

Øjenvidner til skyderi: - Folk skreg og græd

Nabo til moské beretter om døde mennesker over det hele.

49 personer er dræbt og mindst 20 er såret efter et skyderi i to moskéer i byen Christchurch i New Zealand.

Det lokale politi oplyser fredag morgen dansk tid, at fire personer er i deres varetægt efter skyderiet.

Det er endnu ikke oplyst, om gerningsmanden er én af de anholdte. Det oplyses, at én af de anholdte er i slutningen af 20'erne, og den australske premierminister oplyser, at en australsk statsborger er én af de anholdte. Det står endnu ikke klart, om det er den samme person. 

Ifølge øjenvidner gik en sortklædt mand ind i Al Noor-moskéen, hvorefter der blev hørt adskillige skud.

Efter det første skyderi fortsatte manden videre ind i Linwood-moskéen, der ligger cirka syv kilometer derfra.

Folk flygtede fra stedet, fortæller Len Peneha, der ikke selv var til stede i Al Noor-moskéen, men som bor lige ved siden af:

Jeg så døde mennesker over det hele

Len Peneha, beboer Christchurch.

- Jeg så døde mennesker over det hele. Der var tre i gangen, i døren ind til moskeen og folk inde i moskéen. Det er ufatteligt. Jeg forstår ikke, hvordan nogen kan gøre sådan noget, siger Len Peneha til nyhedsbureauet AP.

Han fortæller ydermere, at han hjalp fem personer i sit eget hjem, og at gerningsmanden bar hjelm, hvorpå der var monteret et kamera, der gav ham et ”militærlignende udtryk”.

- Jeg har boet ved siden af denne her moské i fem år, og de besøgende er fantastiske. De er venlige. Jeg forstår det virkelig ikke, siger Len Peneha.

”Folk skreg og græd”

Et andet øjenvidne, Benjamin Jellie, oplyser til CNN, at han bor i Oakward Close, der er det område i Christchurch, hvor Al Noor-moskéen ligger.

Dem der hoppede over hegnet, alle voksne, skreg og græd

Benjamin Jellie, øjenvidne.

- Jeg så, at folk flygtede over hegnet bag moskéen. Jeg hørte mindst 20 skud. Der var omkring otte i starten, og så var der stille i cirka 30 sekunder eller ét minut, og så startede det igen. Så blev der affyret omkring otte skud mere, og så var der stilhed.

Et øjenvidne beskriver, hvordan folk forsøgte at redde sig selv væk fra angrebet på en af moskeerne i Christchurch.

- Dem, der hoppede over hegnet, var alle voksne, der skreg og græd, siger Benjamin Jellie.

Dansk studerende blev holdt inden døre

Siden skyderierne startede, har skoler og universiteter været lukket ned, og ingen har måttet forlade stederne.

Det bekræfter en dansk studerende på University of Canterbury, der ligger kun få kilometer fra Al Noor-moskéen.

Generelt har det været meget sparsommeligt med informationer. Der kommer hele tiden nye rygter ud.

Lasse Bjerrum Pedersen, dansk studerende Christchurch.

Han og de andre studerende er blevet informeret via emails fra skolens ledelse hver halve time.

- Indtil for ganske få minutter siden har vi her på universitetet været under lockdown, ligesom mange andre institutioner og hospitaler her i Christchurch. En procedure man har sat i værk, fordi politiet simpelthen har været i tvivl om, hvor mange gerningsmænd, der har været involveret, siger Lasse Bjerrum Pedersen til TV 2.

Politiet har anholdt tre mænd og en kvinde efter et skudangreb i byen Christchurch i New Zealand. Det oplyser byens politichef, Mike Bush på et pressemøde fredag morgen dansk tid - 17.30 i New Zealand. Video: Kasper B. Andreasen

- Generelt har det været meget sparsomt med informationer. Der kommer hele tiden nye rygter ud. Politiet skal dog have ros for jævnligt at kommunikere med offentligheden og give en opdatering, men generelt har det været meget forvirrende, siger Lasse Bjerrum Pedersen og henviser blandt andet til det faktum, at politiet hele tiden har været i tvivl om antallet af gerningsmænd.

Lasse Bjerrum Pedersen understreger, at Christchurch er ”et af de sikreste steder” han har rejst.

Tre mænd og en kvinde anholdt

Politichefen i Christchurch, Mike Bush, oplyser på et pressemøde fredag morgen dansk tid, at der er anholdt tre mænd og én kvinde.

Mindst 49 er blevet dræbt ved de to skyderier, og der er derudover et "betydeligt" antal sårede, siger han. 

Skyderiet i Al Noor-moskéen fandt sted omkring klokken 13.40 lokal tid (klokken 01.40 dansk tid red.) ifølge New Zealands Politi.

Efter de første meldinger har tungt bevæbnede betjente været sendt til stedet, og indbyggerne i byen blev opfordret til at holde sig inden døre.

Mike Bush oplyser yderligere, at politiet har uskadeliggjort hjemmelavede sprængladninger, der er fundet i biler i byen. Desuden siger han, at der findes videomateriale fra skudangrebet, som også florerer på sociale medier, og at politiet arbejder på at få materialet fjernet. 

Skyderiet fandt sted under fredagsbønnen, hvor omkring 300 mennesker var samlet i moskéen, rapporterer Radio New Zealand.

"Kan kun beskrives som et terrorangreb"

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, beskriver episoden som et terrorangreb og fordømmer gerningsmændene:

- Det kan kun beskrives som et terrorangreb.

- Vi repræsenterer diversitet og medfølelse - et hjem for dem, der deler vores værdier og et helle for dem, der har brug for det. De værdier vil ikke blive rystet af dette angreb. Vi er en stolt nation af mere end 200 etniciteter og 160 sprog.

41 mennesker er dræbt og over 20 er såret som følge af et angreb på to moskéer i Christchurch, New Zealand. Premiernister Jacinda Ardern fordømmer bagmændene. Video: Kasper B. Andreasen

- Jeg fordømmer på det kraftigste ideologien hos de folk, der har udført angrebet. I har måske valgt os, men vi afstøder og fordømmer jer fuldkomment, siger hun.

Christchurch er den tredjestørste by i New Zealand.