Forældre sagsøger våbenfabrik efter skolemassakre

16x9
Drabet på 20 børn rystede USA i december 2012. Her et udsnit af mindevæggen udenfor skolen i dagene efter drabene. Foto: Brendan Smialowski / Scanpix Denmark

Amerikansk Højesteret har givet forældre til dræbte børn fra Sandy Hook lov til at trække våbenfabrikken Remington i retten.

En gruppe forældre, hvis børn blev dræbt under skoleskyderiet i Sandy Hook i USA i 2012, har fået lov til at sagsøge den store våbenfabrik Remington Arms, der havde produceret og markedsført drabsvåbnet.

Højesteret i staten Connecticut har efter fire års tovtrækkeri ved statens domstole givet de ni familier tilladelse til at føre sagen – selvom en særlig lovbestemmelse ellers slår fast, at våbenfabrikker som den eneste type virksomhed i USA ikke kan gøres erstatningsansvarlige for den skade, som deres produkter er skyld i.

- Familierne er taknemmelige for, at vores stats Højesteret har afvist våbenindustriens krav om komplet immunitet, siger Johs Koshoff, der er en af de advokater, der repræsenterer familierne, ifølge The Guardian.

Massakren på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut, i december 2012 er et af de værste skoleskyderier i USA’s historie. Den 20-årige Adam Lanza sneg sig ind på skolen, hvor han dræbte 26 mennesker, hvoraf 20 var børn på seks-syv år, før han til sidst begik selvmord.

Han var bevæbnet med et kraftigt våben fra Remington-fabrikkerne, og forældrene bag sagsanlægget mener, at våbenfabrikken bærer en del af ansvaret for tragedien. Deres påstand er, at Remingtons aggressive markedsføring af våbnet overfor mentalt ustabile mennesker som Adam Lanza var uansvarlig.

Blandt andet blev der reklameret målrettet overfor unge mænd, og det kraftige våben blev anbragt som product placement i voldelige computerspil, hvor det gjaldt om at skyde andre.

Det er en gammel strid i USA, hvorvidt våbenfabrikker har en del af ansvaret for de drab, som deres våben bliver brugt til.

Op til midt i 00'erne forsøgte mange lokale myndigheder at føre den slags sager, men de blev alle sammen afvist ved domstolene. I 2005 vedtog Kongressen så en lov, der var støttet af den amerikanske våbenlobby NRA og friholdt våbenfabrikanterne for ansvar.