Udland

Først angreb han Lysets moske - så begyndte han at skyde mod fodgængere på gaden

Bevæbnet med automatvåben angreb en eller flere gerningsmænd to moskéer og lavede det værste terrorangreb i landets historie. Det første blev optaget.

Lidt over middag lokal tid brød helvede løs i en moské i Christchurch i New Zealand. Flere end 200 personer var samlet indenfor. Masjid al Noor, hedder moskéen. Lysets moske.

Nogle minutter forinden var en mand på vej til moskéen i sin bil. Iklædt mørkt camouflagetøj med en hjelm på hovedet. På hjelmen sad et kamera, der optog hele køreturen til moskéen.

Han hørte musik og kommenterede på trafikken. I bakspejlet hang en orangefarvet Wunderbaum.

Med sig i kabinen havde han et automatvåben, hvorpå der var skrevet en masse navne. Blandt andet italieneren Luca Traini, der skød og sårede seks afrikanske migranter i byen Macerata i 2017.

Da manden i bilen nåede frem til sit mål, åbnede han bagagerummet på sin beigefarvede Subaru Outback og tog endnu et våben. Også det var overskrevet med navne.

Så gik han hen mod moskéen.

Indenfor i moskéen var fredagsbønnen i gang. Mænd, kvinder og børn var samlet i flere af moskeens lokaler. Moskéen er en lys bygning med en guldfarvet kuppel og en minaret.

Al Noor-moskeen i Christchurch i New Zealand.
De tydelige spor af det uhyggelige terrorangreb på Al Noor-moskeen i Christchurch.

En mand, der stod i døråbningen med ryggen ud mod gaden, blev gerningsmandens første offer. Han blev skudt flere gang i ryggen. På kynisk maner gik gerningsmanden ind, skød omkring sig i menneskemængden. Trak sig tilbage til entreen. Skiftede magasin. Gik ind og skød videre på alle, der stadig bevægede sig. Så gik han videre til næste lokale.

- Jeg behøvede ikke engang sigte, der var så mange mål, siger gerningsmanden i videoen.

Musikken fra højtalerne spillede videre, mens bunker af skuddræbte og sårede lå omkring på det mørkegrønne gulvtæppe.

Efter et par minutter gik gerningsmanden ud til sin bil og hentede endnu et automatvåben. Så tilbage til moskéen og fortsætte.

Da gerningsmanden endelig forlod moskéen igen et par minutter senere, skød han mod fodgængere på gaden.

En hårdt såret kvinde på kantstenen tryglede om hjælp. Gerningsmanden svarede med to skud i nakken på hende.

Så kørte han videre.

Et øjenvidne beskriver, at hele seancen tog 20 minutter. Men det tog kun seks. Mindst 40 mennesker mistede livet.

Videoen, som manden optog, blev sendt live på Facebook. Den er efterfølgende blevet fjernet, og myndighederne opfordrer folk til ikke at se den.

Et øjenvidne beskriver, hvordan folk forsøgte at redde sig selv væk fra angrebet på en af moskeerne i Christchurch.

Endnu et angreb

4,8 kilometer stik øst for Al Noor-moskeen ligger Linwood Masjid. En anden moske i byen Christchurch.

Kort efter det første angreb, blev det åbnet ild mod personer ved Linwood-moskeen. Mindst syv mennesker mistede livet der.

Overblik over de to terrorangreb i Christchurch.

Ifølge politiet har mindst 49 mistet livet i de to angreb. 48 er såret.

Det er endnu ikke slået fast, at det er den samme gerningsmand, der står bag begge angreb.

Politi og redningsmandskab rykkede massivt ud til begge gerningssteder, da de fik de første alarmopkald klokken 13.40 lokal tid, og alle offentlige bygninger og områder blev lukket ned.

I timerne efter anholdt politiet fire personer. Blandt andet en mand i en beigefarvet Subaru Outback.

Et øjenvidne optog anholdelsen på sin mobiltelefon, og man kan se på klippet, at bilen er blevet vædret af en politibil, og holder halvvejs oppe på kantstenen.

Politiet har påkørt den mistænktes bil. Foto: Twitterbruger @ROBERT22051432
Politiet i Christchurch har trukket en mistænkt ud af hans bil og lægger ham i håndjern på fortovet. Foto: Twitterbruger @ROBERT22051432

Motoren kører fortsat, og det ene forhjul drejer, mens betjente med hævede våben, kæmper med en mand på fortovet.

Politiet oplyser, at en australsk mand sidst i 20’erne er sigtet for mord, og vil blive fremstillet for en dommer i morgen.

Der blev også fundet eksplosiver på en af de mistænktes køretøjer, oplyser politiet.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, betegner angrebene som "et nøje planlagt terrorangreb" og fortæller, at de anholdte ikke var på politiets overvågningsliste.

- Vi fordømmer på det kraftigste de ansvarlige gerningsmænds ideologi. Nok har I udvalgt os, men vi afviser og fordømmer jer på det kraftigste, siger Jacinda Ardern.