Det ved vi om terrorangrebet i Christchurch - og det mangler vi svar på

50 personer er dræbt, og 50 er såret af skud ved og i to moskéer i Christchurch, New Zealand.

square to 16x9
1 Fredag 15. marts klokken 13.40 lokal tid. En sortklædt mand begyndte at skyde foran og i Al Noor-moskéen.
2 Kort efter hørtes der skud i Linwood-moskéen kort derfra.
3 Politiet var massivt tilstede i området, og alle offentlige bygninger og områder blev lukket ned.
4 Politiet oplyste, at de havde anholdt tre mænd og én kvinde. Den formodede gerningsmand var anholdt efter 36 minutter.
5 Fredag 15. marts klokken 17.45. Alle offentlige bygninger blev igen åbnet.
6 Fredag 15. marts klokken 21.00 Politichefen i Christchurch, Mike Bush, oplyste, at mindst 49 er dræbt, og flere end 20 er sårede. Senere har politiet opgjort antallet af sårede til 42.

Det ved vi om angrebet

Cirka klokken 13.40 lokal tid fredag - klokken 01.40 dansk tid - gik en sortklædt mand ind i Al Noor-moskéen, der ligger i det centrale Christchurch, hvor fredagsbønnen med op mod 300 besøgende var i gang.
Kort efter hørtes adskillige skud.
Efter et par minutter gik gerningsmanden ud til sin bil og hentede endnu et automatvåben, inden han gik tilbage og forsatte.
Efter det første skyderi fortsatte manden videre til Linwood-moskéen, der ligger cirka syv kilometer derfra.
Siden blev skoler og universiteter lukket ned, og ingen måtte forlade stederne.
Det bekræfter en dansk studerende på University of Canterbury, der ligger kun få kilometer fra  Al Noor-moskéen. Og en dansk pædagogstuderende, der sad på loftet i flere timer med en række børn i den børnehave, hvor hun er i praktk.
Adskillige ambulancer blev sendt til stedet, efter at de første meldinger om skyderi. Foto: Martin Hunter / Ritzau Scanpix

Det ved vi om gerningsmanden/-mændene

En 28-årig australsk mand er sigtet for drab. Han blev fredag aften dansk tid fremstillet i retten. Mandens navn er Brenton Harrison Tarrant, og han betragtes som formodet hovedgerningsmand og skal forblive fængslet indtil næste retsmøde 5. april
New Zealands premierminister oplyser, at han blev anholdt efter 36 minutter, og at han havde tilladelse til at bære de våben, der blev brugt ved angrebet. Han blev anholdt med fem skydevåben, deriblandt to semiautomatiske, siger premierministeren.
Brenton Harrison Tarrant har tidligere arbejdet som personlig træner i et fitnesscenter og betragtes af sin familie som en "en god dreng".
Yderligere tre personer har været anholdet, men er blevet løsladt, da politiet har vurderet, at de ikke var forbundet til angrebene.
Ifølge newzealandsk politi kendte hverken de australske eller newealandske myndigheder de anholdte eller Brenton Harrison Tarrant i forvejen. De optrådte desuden ikke på nogen lister over mistænkelige og farlige personer.
New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, beskriver episoden som et terrorangreb og fordømmer gerningsmanden.

Det ved vi om motivet

Manifestet fylder 74 sider. Foto: Etienne Laurent / Ritzau Scanpix
Forud for angrebet delte en anonym bruger på blandt andet mediet 8chan otte links til et dokument, der indeholder et manifest.
Forfatteren bag beskriver sig selv som en 28-årig ”almindelig, hvid mand fra en almindelig familie”. Dokumentet bærer titlen 'Den Store Udskiftning' og har flere opfordringer til drab, da den hvide race ifølge forfatteren er truet af folk af ikke-vestlig herkomst.
At det netop er muslimer, det går ud over, sker også som hævn for islamistiske terrorangreb i Europa, står der. Især terrorangrebet i Stockholm 7. april 2017.
Forfatterens store inspirationskilde er derudover tilsyneladende den norske terrorist Anders Behring Breivik, der dræbte 77 mennesker i Norge i 2011. Forfatteren fortæller, at han har fået Breiviks velsignelse. Om det passer, ved vi ikke.
Dokumentet blev desuden delt på en twitterprofil med navnet Brenton Tarrant. Det er endnu ikke bekræftet, om Brenton Harrison Tarrant er forfatteren bag.
En 17 minutter lang video, der blev streamet direkte på Facebook, og som dansk politi på det kraftigste opfordrer til, at man holder sig langt fra deles fortsat på nettet.

Det ved vi om de dræbte

Politichefen i Christchurch, Mike Bush, oplyser lørdag morgen lokal tid, at 49 er dræbt, og 42 er såret ved angrebet.
Op mod 300 kvinder og mænd var samlet til fredagsbønnen i Al Noor-moskéen, hvor 41 blev dræbt. I Linwood-moskéen blev syv dræbt. Én person døde på hospitalet.
Blandt de sårede og døde er både børn, mænd og kvinder, men hovedparten af skudofrene er mænd i alderen mellem 30 og 40 år, oplyser hospitalschef ved Christchurch Hospital Greg Robertson.
14-årige Sayyad Milne var desuden ét af ofrene. Han er afgået ved døden tidligt lørdag morgen dansk tid skriver New Zealand Herald.
Øjenvidner har fortalt, at der lå dræbte mange steder, og at kvinder og mænd flygtede over hegn, mens de skreg og græd.

Det mangler vi svar på

  • Hvad er motivet for angrebet?
  • Hvorfor blev angrebet udført i Christchurch?
  • Der florerer et manifest på internettet, hvori baggrunden for et angreb beskrives. Tilhører det én af de anholdte?
  • Var der én eller flere gerningsmænd?
  • Hvordan har gerningsmanden/mændene skaffet våben?