Udland

Verdenskendt svensk teenager nomineret til Nobels Fredspris

I sommer valgte en 15-årig svensk pige at strejke fra skole for en bedre klimapolitik. Fredag strejker elever i over 100 lande sammen med hende.

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg - der har sat gang i skoleelevers klimastrejker over store dele af verden - er blevet nomineret til Nobels Fredspris. Det skriver the Guardian

Greta Thunberg blev kendt verden over, da hun efter Sveriges varmeste sommer nogensinde satte sig for at protestere mod politikernes manglende fokus på klimaet - bogstaveligt talt.

Greta Thunberg strejker for klimaet.

Stjal rampelyset ved FN-topmøde

I august satte hun sig foran Rigsdagen og strejkede. Den dengang 15-årige skoleelev nægtede at gå i skole igen før efter Rigsdagsvalget 9. september.

Ambitionen var at påvirke debatten og skabe opmærksomhed om verdens klima. Og hendes protest gav genlyd i vores naboland, der var ramt af skovbrande og hedebølger i den varmeste sommer i de 262 år, Sverige har målt den slags.

- Jeg gør det, fordi ingen andre gør det, sagde hun dengang.

Skolestrejkerne spredte sig, og i december stjal hun rampelyset ved FN's klimatopmøde i Polen, hvor hun revsede verdenslederne for deres klimapolitik.

Se Greta Thunbergs tale, der skabte overskrifter over hele verden her:

En 15-årig svensk pige tager meget af opmæksomheden efter klimatopmøde i Polen. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Skolestrejker i over 100 lande nu

Siden da har strejkerne spredt sig til over 100 lande.

De finder sted hver fredag, og i morgen har skolelever planlagt klimastrejker i 1659 byer i 105 lande, oplyser Greta Thunberg på Twitter.

- Beæret og meget taknemmelig for denne nominering, skriver Greta Thunberg i et tweet.

- Inspirerende unge kvinder 

Det er tre norske politikere, der har nomineret den svenske klimaaktivist.

- Vi har nomineret Greta, fordi klimatruslen måske er en af de vigtigste årsager til krig og konflikt. Den massive bevægelse, Greta har sat gang i, er et meget vigtigt fredsbidrag, siger en af dem, Freddy André Øvstegård, til den norske avis Verdens Gang.

Nobels Fredspris 2019 deles ud i december. Der er indtil videre 301 kandidater - 223 personer og 78 organisationer, oplyser Nobelkomitéen.

Og selvom nogle har luftet deres utilfredshed, er der blandt politiske ledere over hele verden opbakning til Greta Thunberg og de snart verdensomspændende skolestrejker.

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg i Frankrigs hovestad, Paris, i februar 2019.
Greta Thunberg February deltager i demonstration i Antwerpen i Belgien i februar 2019.

Den toneangivende tyske kansler Angela Merkel er en af dem, der er fan. Og borgmestre i storbyer som Paris, Barcelona, Milano, Montreal, Sydney - og Oslo - bakker også op.

- Det er virkelig inspirerende at se, at unge mennesker - ført an af begavede unge kvinder - bruger deres stemmer og forlanger omgående handling på klimaområdet, siger Paris' borgmester, Anne Hidalgo, ifølge the Guardian.

- De har i den grad ret i, at vores handlinger i dag afgør deres fremtid.