Udland

Norsk justitsministers samlever sigtet efter trusler mod egen familie

Den norske justitsminister, Tor Mikkel Wara, er den seneste tid blevet udsat for chikane ved hans bolig.  Ritzau Scanpix

Norges sikkerhedspoliti (PST) har sigtet justitsministerens samlever for at have stået bag ildspåsættelse af deres fælles bil.

Den norske justitsministers samlever er blevet sigtet for at have påsat en brand i deres fælles bil natten til søndag 10 marts. Det skriver norske VG

54-årige Laila Anita Bertheussen, der til daglig bor med justitsministeren, blev anholdt i deres fælles hjem.

Jeg må sige, at oplysningen kom som et chok for mig

Erna Solberg, Norges statsminister 

- Hun blev pågrebet torsdag og blev orienteret om vores mistanke. Mistanken til hende er blevet styrket over det seneste døgn, siger chef for PST Benedicte Bjørnland på et pressemøde ifølge NTB.

Den 54-årige kvinde nægter sig skyldig i anklagerne om, at har opdigtet en strafbar handling og sat ild til parrets bil. Det siger hendes advokat John Christian Elden til Aftenposten.

Episoderne har skabt stor opmærksomhed i Norge, efter justitsministeren er blevet udsat for chikane ved sin bopæl i Norges hovedstad, Oslo.

Bilen blev sat i brand foran ministerens hjem, og det er nu den femte af flere trussellignende hændelser, der er sket udenfor deres bolig den seneste tid. Den 54-årige samlever er dog ikke sigtet for de tidligere hændelser. 

Politiets bombergruppe har torsdag ettermiddag holdt til ved justitsminister Tor Mikkel Waras bolig i Oslo.

Justitsminister på orlov 

Sagen har fået justitsministeren til at tage orlov, og nu har Norges statsminister, Erna Solberg, udpeget Jon Georg Dale (Frp) som ny, midlertidig justitsminister i stedet for Tor Mikkel Wara. 

Statsministeren blev informeret af PST om pågribelsen, omkring en time før politiet gik offentligt ud med sigtelsen. 

- Som vi ved, har PST sigtet Tor Mikkel Waras samlever. Jeg må sige, at oplysningen kom som et chok for mig, siger Erna Solberg på et pressemøde.  

Også hos Tor Mikkel Waras parti Fremskridtspartiet (Frp) har hændelsen også chokeret partileder, Siv Jensen:

- Tor Mikkel er i chok, og det er åbenlyst, at det her påvirker ham. Uanset udfaldet er det en tragedie for ham og hans familie, siger hun på pressemødet. 

Overmalet hjem med hagekors 

Politiets sikkerhedstjeneste har været under stærkt pres for at opklare sagen. Efterforskningen af chikanen er efterfølgende blevet yderligere opprioriteret for hver gang, der har været endnu en episode, lyder det.

- Strafferammen er på op til et års fængsel eller bøder, siger Benedicte Bjørnland på pressemødet og tilføjer: 

- Oslo Tingret besluttede torsdag, at den sigtedes bolig skal ransages. Retten mente, at der var god grund til at mistænke Laila Anita Bertheussen.

Ministeren, der er medlem af det indvandrerkritiske Fremskridtspartiet, fik blandt andet i december overmalet sit hjem og bil med hagekors og ordet racist.

Ordet 'racist' blev malet henover justitsministerens hus.

I februar blev der fundet brandbar væske ved ministerens bil, og i starten af marts blev der fundet et trusselsbrev i hans brevkasse.

Senest skete der noget søndag, hvor der var blevet påsat en brand til hans bil. 

Tor Mikkel Wara har tidligere udtalt, at truslerne mod ham er et angreb på demokratiet.

- Jeg må konstatere, at vi er nået til et punkt, hvor det er blevet meget ubehageligt, sagde han i december.