Udland

Mafiaboss likvideret foran sit hjem - var overhoved for Gottis gamle bande

Dette politifoto fra 2008 viser den nu dræbte mafiaboss Francesco Cali. Handout / Ritzau Scanpix

Gambino-familien var i årtier en af USA’s største og mest indflydelsesrige mafiabander.

Seks pistolskud flænsede onsdag aften stilheden i det søvnige villakvarter Todt Hill på Staten Island i New York.

Sekunder efter lå mafiabossen Francesco Cali skudt og dræbt foran sit hjem.

Man skulle tro, at der var stille og roligt i sådan et pænt kvarter som vores

Nabo til den dræbte mafiaboss

Ifølge politiet blev Francesco Cali, leder af den berygtede Gambino-familie, likvideret på klos hold. Vidner så kort efter en blå varevogn køre fra gerningsstedet i høj fart. Det skriver New York Times.

Francesco Cali var død ved ankomsten til Staten Island University Hospital.

Nabo hørte skuddene

Mafiabossens nabo, 58-årige Salvatore, hørte skuddene og løb hen til vinduet - for sent til at se noget.

- Jeg hørte bare skuddene - bang, bang, bang, bang, bang, fortæller han til New York Times.

Prashant Ranyal, en anden nabo, er rystet over drabet på villavejen.

- Man skulle tro, at der var stille og roligt i sådan et pænt kvarter som vores, men når sådan noget som det her sker, kommer man på andre tanker.

Politiet arbejder foran Francesco Calis hus.

Gotti tog magten - med magt

Gambino-familien var i årtier en af USA’s største og mest indflydelsesrige mafiaorganisationer, men mistede i løbet af 1990’erne en del magt, da flere af familiens overhoveder blev anholdt og dømt for mord, bestikkelse og anden organiseret mafiavirksomhed.

En af dem var den navnkundige mafiaboss John J. Gotti. Han overtog magten i 1985 efter forgængeren Paul Castellano – som Gotti beordrede likvideret foran restauranten Sparks Steak House på Manhattan.

John J. Gotti ser ikke videre brødbetynget ud på dette politifoto fra 1990.

John J. Gotti blev dømt for drabet på Castellano i 1992 og døde ti år senere af kræft i fængslet – i en alder af 61 år.

Drabet på Francesco Cali onsdag i New York fandt sted, samme dag som en anden mafiaboss gik fri ved en retssag på Manhattan. Bonanno-familiens overhoved, Joseph Cammarano Jr., stod tiltalt for flere tilfælde af pengeafpresning og anden organiseret kriminalitet, men blev frifundet på grund af manglende beviser.

Første drab på en boss i årtier

Selvom det er årtier siden, at en mafiafamilies overhoved er blevet likvideret i New York, har der de senere år været flere angreb og drab på laverestående mafiamedlemmer.

I oktober 2018 blev 71-årige Sylvester Zotolla skudt og dræbt i en pick up-truck, mens han holdt og ventede på sin bestilling ved en McDrive i Bronx.

Blot tre måneder tidligere blev Sylvester Zotollas søn, Salvatore Zotolla, skudt ned foran familiens hjem i Bronx. Han overlevede med nød og næppe angrebet.

Familiernes magt er aftaget

Staten Island, hvor likvideringen af Francesco Cali onsdag aften fandt sted, er kendt for sin årelange mafiahistorie. Paul Castellano, som blev dræbt af Gottis mænd i december 1985, boede på Benedict Road – kun et solidt stenkast fra Longfellow Road, hvor store dele af filmen The Godfather er optaget.

Flere andre mafiamedlemmer har gennem tiden haft adresse på netop Staten Island.

Francesco Cali boede her på Hilltop Terrace i området Todt Hill på Staten Island. Kvarteret er kendt for at huse flere mafiamedlemmer.

Siden 1990’erne har de fem fremtrædende mafiafamilier mistet magt og indflydelse i New Yorks kriminelle underverden. Da FBI og politiet i slutningen af 1980’erne blev bevæbnet med en ny mafialov, betød det, at lovens lange arm fik lettere ved at slå ned på mafiaens metoder.

I 1986 blev otte fremtrædende mafiamedlemmer dømt for forskellige former for mafiakriminalitet ved en storstilet retssag på Manhattan. Dommen markerede et vendepunkt for de tidligere så magtfulde mafiafamilier, der siden har ført en mere anonym og tilbagetrukket tilværelse.

Mafiabossen var overhoved for John J. Gottis gamle bande. Video: David Buch