Brexit

Brexit-forhandler: - Det svarer til, at Titanic stemte for, at isbjerget skulle flytte sig

Det britiske parlament har nu flere dage i træk debatteret - og stemt - om Brexit. Uk Parliamentary Recording Unit / Handout / Ritzau Scanpix

May giver sit parti en sidste advarsel - i aften stemmer de igen. Og imens er forvirringen indimellem total.

Endnu en dag, endnu en afstemning i det britiske parlament.

Men efter to dage med nederlag og "nej" ventes den pressede premierminister Theresa May i aften at tage hjem med et "ja" under armen.

I aften stemmer parlamentet nemlig om at udskyde deres udmeldelse af EU.

Og efter et eftertrykkeligt nej til at forlade EU uden en aftale i aftes ventes et flertal at stemme for at bede Bruxelles om mere tid. Men kan briterne det, og hvad betyder det for Brexit?

Advarsel fra EU - og en dør på klem

For at Storbritannien kan forsinke sin udmeldelse af EU, skal alle 27 EU-lande enstemmigt godkende det. De mødes torsdag og fredag i næste uge for sidste gang, inden Storbritannien efter planen forlader EU 29. marts.

Og selvom de folkevalgte i Storbritannien i aften stemmer for, at May tager til Bruxelles for at bede om mere tid, er det langt fra sikkert, at EU er med på den.

Det sagde EU's chefforhandler, Michael Barnier, da han onsdag talte med store bogstaver fra Strasbourg:

- Der bliver ikke flere forsikringer. Vi kan ikke strække os længere, sagde Barnier, mens andre medlemmer af EU-parlamentet i Strasbourg stemte i.

- Risikoen for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, har aldrig været højere, sagde han og understregede, at EU er klar.

EU's chefforhandler Michel Barnier siger, at EU er klar på et "no deal"-scenarie, og advarer Storbritannien om, at der er stor risiko for, at de forlader EU uden en aftale. Video: Mette Stender Pedersen

Med andre ord, det giver kun mening at sige god for en udskydelse, hvis de britiske politikere klart og tydeligt kan sige, hvad deres plan er med den ekstra tid.

Lyn-analyse

Vil EU's 27 medlemslande sig ja til en udskydelse af Brexit? Ja formentlig. Ikke fordi de elsker det, men fordi alternativet er et hårdt Brexit. Lige nu virker det som om, at en kort udskydelse er den mest spiselige på grund af valget til Europa-Parlamentet, der går i gang 23. maj.

Og netop den melding giver nyt liv til den aftale, May allerede har forhandlet hjem med EU - selvom den er blevet stemt ned to gange.

Vraget aftale er inde i varmen - igen

Efter afstemningen onsdag aften signalerede May derfor, at hendes aftale var i spil igen.

Og hun advarede sine egne Brexiteers om, at en udskydelse uden en aftale på bordet kan blive meget lang. Et scenarie, de får svært ved at forklare deres vælgere, der bare gerne vil ud af EU.

Og torsdag morgen bakkes hun op af EU-præsident Donald Tusk.

- Jeg vil appellere til EU27 om at være åben for en lang forlængelse, hvis Storbritannien finder det nødvendigt at genoverveje sin Brexit-strategi, skriver han på Twitter.

Brexiteers bløder op

De afgørende stemmer, der kan bringe aftalen over målstregen i parlamentet, er de ti medlemmer af Mays støtteparti fra Nordirland, DUP.

Hvis de siger ja til hendes aftale, ventes hendes egen fløj af Brexiteers - dem, der foretrækker et hårdt Brexit - også at stemme for aftalen.

Onsdag aften og torsdag morgen har store medier som The Guardian og BBC skrevet, at DUP er i forhandlinger med Mays regering.

Og efter det kom frem, sagde Jacob Rees-Mogg - en central Brexiteer og en af dem, der for få måneder siden forsøgte at vrage May som formand - at han er klar til at stemme for aftalen, hvis DUP gør. Det sagde han til The Guardians politiske podcast, Today in Focus.

Den aftale, som de fleste havde afskrevet, er dermed hevet ned fra hylden igen.

May stemte nej til sit eget forslag

Men først skal Storbritanniens parlament torsdag stemme om, hvorvidt de ønsker at udskyde deres udmeldelse af Brexit.

Et flertal i parlamentet ventes som skrevet at stemme ja, men, som Brexit-processen har vist, er intet sikkert.

Onsdag aften blev Mays forslag saboteret af et andet forslag, som ophavskvinden forsøgte at tage af bordet, men som en kollega i stedet lagde frem og støttede.

I stedet for at stemme om ikke at forlade EU uden en aftale 29. marts blev forslaget i stedet lavet om til aldrig at forlade EU uden aftale.

Dermed røg den pistol, premierministeren kunne true parlamentet og EU med. Det betød, at May stemte imod sit eget forslag, mens flere af hendes ministre helt afstod fra at stemme - og May led endnu et nederlag.

- Nøglen er at huske, at Theresa May planlagde at besejre sig selv og derefter bestemte sig for ikke at besejre sig selv ved at stemme imod sig selv og derefter tabte - til sig selv, som en journalist fra The Independent opsummerede det.

Forvirret? Det samme var alle andre, der forsøgte at følge med. Som værten på TV 2 News, Charlotte Beder, sagde onsdag aften:

- Det er ikke med vilje, vi gør det så forvirrende, kære seer - det er bare sådan, det er.

Det endte med, at parlamentet stemte for ikke at forlade EU uden en aftale - nogensinde. Men afstemningen er ikke bindende, og afgørende skal en udskydelse godkendes af EU.

- Vi ved nu, at de ikke vil forlade EU uden en aftale. Vi ved også, at de ikke vil have Theresa Mays aftale. Men vi ved ikke, hvad de så vil, sagde TV 2s korrespondent Divya Das fra London.

- Som om Titanic stemte nej til isbjerget

I EU var der kun hovedrysten til overs for onsdagens afstemning.

- Det svarer til, at Titanic stemte for, at isbjerget skulle flytte sig, sagde Sabine Weyand, der er en af EU's forhandlere, ifølge Politico.

Briterne kan standse op - ved at forblive en del af EU for nu eller for evigt - eller skifte kurs ved at vedtage en aftale.

Men Storbritanniens politikere kan ikke forhindre, at de rammer isbjerget - altså forlader EU uden en aftale - medmindre de kan blive enige med dem selv og alle 27 lande i EU om en aftale.

I aften har de chancen for at købe sig mere tid.

De har stemt nej til Mays aftale to gange og stemt nej til at forlade EU uden en aftale - men hvad der så skal ske, er der ingen, der ved.