Udland

12 republikanere går mod Trump - Senatet blokerer nødretstilstand

Trump forventes at nedlægge veto - det vil være hans første som præsident.

Et flertal i USA's senat har med stemmerne 59-41 ophævet præsident Donalds Trumps nødretstilstand langs grænsen til Mexico. Det skriver CNN.

Trumps republikanere har flertal i Senatet, men 12 republikanske senatorer valgte at gå sammen med Demokraterne for at ophæve nødretstilstanden.

Senest meddelte den tidligere republikanske præsidentkandidat Mitt Romney, der i dag er senator i Kongressen, torsdag, at han ville gå imod præsidenten.

Trump havde på forhånd udtalt, at han som USA's præsident ville nedlægge veto, hvis Senatet gik imod ham.

Hans reaktion på Twitter var meget klar:

- VETO!

I et senere tweet uddyber præsidenten: 

- Jeg ser frem til at vetoe den netop vedtagne demokrat-inspirerede afgørelse, som vil åbne grænser, samtidig med at det vil øge mængden af kriminalitet, narkotika og menneskehandel i vores land. Jeg takker alle de de stærke republikanere, der stemte for at støtte grænsesikkerhed og vores helt nødvendige mur!

En enkelt nej-stemme fra præsidenten kan sætte en endegyldig stopklods. Veto er nemlig et udtryk for den ret, som en beslutningstagende enhed eller person - i dette tilfælde præsidenten - har til at gå imod, at en beslutning træffes.

Ingen opbakning til muren 

Præsidenten erklærede national nødretstilstand i februar. Det gjorde han for at frigøre midler til at bygge sin mur langs den sydlige grænse mod Mexico, efter at Kongressen nægtede at yde fem milliarder amerikanske dollars, som Trump oprindeligt havde anmodet om.

Efter måneders budgetforhandlinger i Kongressen kunne man ikke blive enige om at finde finansiering af den mur, som præsidenten havde krævet for at stoppe tilstrømningen af migranter fra Mellemamerika.

Kravene førte blandt andet til den længste nedlukning af dele af statsapparatet i amerikansk historie. 

En nødretstilstand giver præsidenten mulighed for at gå udenom Kongressen for at finde finansiering til den grænsemur, han lovede under sin valgkamp.

Med nødretstilstanden ville Trump forbigå Kongressen og udskrive midler fra andre steder i regeringsapparatet til at få bygget en mur mod Mexico. Han ville blandt andet finde et milliardbeløb på forsvarsbudgettet til at få bygget muren.

Ifølge den amerikanske forfatning er det kun Kongressen, der kan bevilge penge til nationale projekter. Kun en nødretstilstand erklæret af præsidenten kan ændre på det.

Nødretstilstand er en mulighed, amerikanske præsidenter har haft siden indførelsen af bekendtgørelsen om National Emergencies Act i 1976. Den giver præsidenten særlige beføjelser til at træffe beslutninger udenom Kongressen.

Lige nu er der ifølge CNN 31 igangværende nationale nødretstilstande i USA, hvoraf flere har strukket sig over flere årtier.