Udland

Trumps tidligere kampagnechef dømt igen - og nye tiltaler er på vej

Paul Manafort blev i fredags idømt 47 måneders fængsel for skattesnyd og økonomisk svindel. Carlo Allegri / Ritzau Scanpix

Dommen kommer under en uge efter, at Trumps tidligere kampagnechef fik 47 måneders fængsel for økonomisk svindel.

Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort skal yderligere 43 måneder i fængsel.

Det har en domstol i Washington D.C. afgjort onsdag.

Domstolen har udmålt straffen for yderligere to anklagepunkter mod den tidligere kampagnechef og idømt ham henholdsvis 60 måneder og 13 måneders fængsel for de to forhold.

Heraf kan 30 måneder afsones sideløbende med den dom på 47 måneders fængsel, som Manafort blev idømt i sidst uge. Men resten skal altså lægges oven i sidste uges dom.

Dermed ender Manafort med i alt at skulle afsone 90 måneder, eller syv og et halvt år, bag tremmer.

Anden fængselsstraf på en uge

De to anklagepunkter, som Paul Manafort har erklæret sig skyldig i, handlede om sammensværgelse mod USA og om at forsøge at forhindre en efterforskning, og han stod til op mod ti års fængsel.

Onsdagens straf er den anden af to, hvoraf den første faldt i fredags.

Da gav en domstol i Virginia Paul Manafort 47 måneders fængsel for skattesnyd og økonomisk svindel - langt under de mellem 19 og 24 års fængsel, som de føderale retningslinjer anbefaler.

Paul Manafort har allerede siddet fængslet siden juni, hvor hans helbred i løbet af de ni måneder er blevet forværret betragteligt. Det skriver AFP. 

Afsløret af Robert Mueller

Den tidligere kampagnechefs forbrydelser kom frem i forbindelse med den særlige undersøgelse af Trump-kampagnens mulige samarbejde med Rusland, som den tidligere FBI-chef Robert Mueller står i spidsen for.

Paul Manafort havde ellers lavet en aftale med Muellers hold om, at han ville samarbejde under efterforskningen. Men aftalen faldt fra hinanden, da Manafort senere blev beskyldt for at lyve for anklagerne.   

Derfor valgte dommeren i Washington i sommer at sætte Manafort bag tremmer igen, selvom han var blevet sat fri mod kaution.

Nye tiltaler på vej

De dårlige nyheder for Paul Manafort stopper dog ikke med onsdagens domsafsigelse i Washington D.C.

For knap var den nye strafudmåling blev offentliggjort, før anklagemyndigheden på Manhattan i New York offentliggjorde, at den har rejst 16 nye tiltaler mod Manafort for blandt andet bedrageri med huslån.

Men hvor Donald Trump som præsident kan vælge at benåde Manafort for dommene i Washington D.C., hæfter flere amerikanske medier sig ved, at det ikke er en mulighed med de nye tiltaler, da de ikke er rejst føderalt.

Lobbyarbejde for fremmede statsledere

Paul Manafort var kampagnechef for den amerikanske præsident, Donald Trump, fra maj 2016 til august samme år.

Flere medier begyndte dengang at stille spørgsmål til det lobbyarbejde, Manafort udførte for Ukraines tidligere prorussiske leder Viktor Janukovitj.

19. august 2016 meddelte Donald Trump, at Paul Manafort havde sagt sin stilling som kampagnechef op.