Udland

Italien forbyder uvaccinerede børn i skolen

Ny lov bringer de italienske sind i kog, fortæller journalist Eva Ravnbøl fra Italien.

En i forvejen heftig vaccinedebat har fået ny næring i Italien, efter at en yderst omdiskuteret lov mandag blev effektueret.

Loven kræver, at alle børn er vaccineret, før de må sendes i skole. I Italien er der, i modsætning til i Danmark, skolepligt for alle børn mellem 6 og 16 år. Hvis børnene ikke er vaccinerede mod en række sygdomme, heriblandt skoldkopper og mæslinger, risikerer forældrene bøder på op til 500 euro. Det er godt 3700 danske kroner.

Børn op til seks år må med den nye lov ikke sendes i børnhave eller vuggestue, hvis ikke de er vaccineret.

De italienske forældre har haft en frist for, hvornår de skulle kunne dokumentere deres børns vaccinationer. Den frist udløb søndag, og mandag var det første skoledag under de nye tilstande.

Det har ført til episoder, hvor forældre har stået foran skoler med deres grædende børn, fordi de ikke måtte komme ind, fortæller journalist Eva Ravnbøl, der bor i Italien og følger debatten. Samtidig er forældre, der støtter vaccineloven, rasende, hvis der dukker uvaccinerede børn op i skolen.

- Det er noget, der virkelig bringer sindene i kog, siger Eva Ravnbøl til TV 2.

Tid nok til at få det ordnet

På den ene side af diskussionen står dem, der går ind for obligatorisk vaccination, og de er flest. Men på den anden side står dem, der er imod, og de larmer mest, siger Eva Ravnbøl.

- Der er nogle, der går så højt op i det, at de demonstrerer. De har virkelig gjort det til en mærkesag, at staten ikke skal blande sig i, hvad deres børn skal fyldes med.

Loven blev egentlig vedtaget i 2017 af den tidligere regering, efter at Italien var blevet ramt af et større mæslingeudbrud.

Især daværende sundhedsminister Beatrice Lorenzin pressede på for at få loven gennemført og sagde, da det lykkedes, at man sendte "et meget stærkt signal til befolkningen". På grund af hende bliver den kaldt Lorenzin-loven.

Men i maj sidste år skiftede magten, da Femstjernebevægelsen, som havde været meget imod vaccineloven, dannede regering med det stærkt højreorienterede parti LEGA.

Ingen vaccine, ingen skole

Den nye regering gik da også i gang med forsøget på at tilbagerulle loven, men siden er stemningen skiftet i Femstjernebevægelsen, og mandag sagde sundhedsminister Giulia Grillo til avisen La Repubblica, at ”nu har alle haft tid nok til at få det ordnet”. At få deres børn vaccineret forstås.

Landets vicepremierminister, Matteo Salvini, sagde ellers forleden, at det er nødvendigt at finde en løsning, så de børn i den skolepligtige alder, der ikke er vaccineret, stadig kan komme i skole, fortæller Eva Ravnbøl.

Men sundhedsminister Giula Grillo stod ved det besluttede:

- Ingen vaccine, ingen skole, lød det.

Men for italienerne er diskussionen langt fra ovre. Den foregår på gader og stræder, på markeder og til middagsselskaber. Og ikke mindst foran skolerne. 

- Det er helt vildt stort, det er noget, alle diskuterer, siger Eva Ravnbøl.