Udland

Forældre betalte millioner i bestikkelse - skuespillere og velhavere sigtet i historisk sag i USA

Den største svindelsag af sin slags er lige nu ved at blive rullet op i USA.

Det kræver høje karakterer eller særlige evner at komme ind på et prestigefyldt universitet i USA.

Opfylder eleverne ikke disse krav, må forældrene tænke kreativt - og måske ovenikøbet bryde loven.

Jeg bestak trænerne for at få en optagelsesplads. Og det skete tit

Rick Singer under retsmødet tirsdag.

Det er præcis, hvad en række velhavende og prominente forældre har gjort ifølge myndighederne, der kalder sagen den største skandale om optagelse på amerikanske skoler nogensinde.

Hovedpersonen i den omfattende svindelsag er den 58-årige coach og uddannelsesvejleder Rick Singer og han firma The Key.

Siden 2011 har han ifølge anklageskriftet modtaget cirka 25 millioner dollars (186 millioner kroner) fra de lige lovligt ambitiøse forældre.

Rick Singer forlader retsbygningen i Boston.

Skuespillere og velhavere sigtet

Rick Singer har erklæret sig skyldig i bestikkelse, pengeafpresning, sammensværgelse og forhindring af rettens gang,

- Alle disse - og mange andre ting - har jeg gjort. Jeg skabte et hul i systemet, der skulle sikre, at familierne fik deres børn ind, sagde Rick Singer tirsdag ifølge CNN, da han blev stillet for en dommer i Boston.

De sigtede forældre i sagen tæller blandt andre skuespillerinden Felicity Huffman fra tv-serien ’Desperate Housewives’ og skuespillerinden Lori Loughlin fra ’Hænderne Fulde’. Også flere topfolk inden for det amerikanske erhvervsliv er sigtet.

Felicity Huffman og hendes mand William H. Macy.

Det skriver New York Times, der bringer en liste over de sigtede.

- De her forældre er alle velhavende og privilegerede, sagde anklageren Andrew Lelling, der tirsdag fremlagde sagen.

Forældrene skal have brugt mellem 200.000 og 6,5 millioner dollar på at få garanteret deres børn en plads på deres foretrukne universiteter.

Blandt de sigtede i det omfattende sagskompleks er også en række trænere på universiteterne Stanford, Georgetown, Wake Forest samt ansatte fra University of Southern California og University of California.

Stanford Universitys sejletræner John Vandemoer ankommer til retsbygningen i Boston. Han er nu blevet fyret for sin medvirken til Rick Singers svindel.

Sådan foregik svindlen

Elever med højere karakterer har bedre chance for at komme ind på amerikanske topuniversiteter som Yale og Stanton. Derfor hjalp Rick Singer elever med at snyde med deres eksamensbeviser, hvis forældrene havde indvilget i at betale for hans ydelser.

Ifølge sigtelsen arrangerede Rick Singer, at en tredjeperson – Mark Riddell, der også er sigtet i sagen – svarede på eksamensspørgsmålene i stedet for de pågældende elever. For at det kunne lade sig gøre, var Rick Singer nødt til at bestikke de personer, der administrerede eksamensbeviserne.

Så det gjorde han, ifølge anklagerne.

To personer med ansvar for eksamensbeviser på uddannelsessteder i Los Angeles og Houston er sigtet for at have modtaget bestikkelse af Rick Singer.

Sagen mod den Oscar-nominerede skuespillerinde Felicity Huffman er et eksempel på netop denne form for svindel. Hun er sigtet for at have betalt 15.000 dollars til Rick Singers fond. Pengene gik til at betale for svindel med datterens eksamensbeviser.

Herunder kan du læse en udskrift af korrespondancen mellem skuespillerinden Felicity Huffman og en af FBI's muldvarper, der har efterforsket sagen.

Trænerne på universiteternes sportshold bestemmer ikke, hvem der kommer ind på uddannelserne – men de har en meget stor indflydelse i forhold til at anbefale elevemner til optagelsesrådet. Derfor gik en anden del af Rick Singers svindelnummer på, at han bestak en række trænere fra store universiteter i USA.

- Jeg bestak trænerne for at få en optagelsesplads. Og det skete tit, sagde Rick Singer tirsdag i retten, skriver CNN.

Brugte fond til at vaske penge

Skuespillerinden Lori Loughlin og hendes mand, modedesigneren Mossimo Giannulli, betalte ifølge sigtelsen Rick Singer 500.000 dollars til blandt andet bestikkelse af universitetstrænere, så parrets to døtre kunne blive optaget på University of Southern California.

Rick Singer er hovedperson i den store svindelsag.

Rick Singer skjulte indbetalingerne som velgørende bidrag til fonden Key Worldwide Foundation, lyder det ifølge sigtelsen.

- Singers fond fremstod som en velgørenhedsorganisation, men var i virkeligheden et dække, som Singer brugte til at hvidvaske de penge, som forældrene betalte ham, sagde anklageren Andrew Lelling tirsdag under retsmødet.

Rick Singers velgørenhedskonto med et indestående på 5,2 millioner dollars er blevet beslaglagt, oplyser anklagemyndigheden.

Ingen elever er blevet sigtet i sagen. Myndighederne oplyser, at i langt de fleste tilfælde har de ikke været vidende om den svindel, som deres forældre nu er sigtet for.