EU advarer Storbritannien: - Vi kan ikke strække os længere

EU er klar på, at Storbritannien forlader EU uden en aftale og afviser som udgangspunkt, at Storbritannien kan få mere tid.

Der har aldrig været større risiko for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Men selv om EU gerne havde set det anderledes, skal briterne ikke se mod Strasbourg for flere forhandlinger eller justeringer af skilsmisseaftalen.

Det siger EU's chefforhandler dagen efter, at den skilsmisseaftale, som premierminister Theresa May har forhandlet hjem med EU, blev stemt ned i det britiske parlament - for anden gang.

- Der bliver ikke flere forsikringer. Vi kan ikke strække os længere, siger Michel Barnier onsdag til de andre medlemmer af EU-parlamentet i Strasbourg.

Afgørende afstemninger 

De formanende ord kommer efter Mays sidste øjebliks besøg i Strasbourg mandag aften, hvor den pressede premierminister fik forsikringer for, at den problemskabende bagstopper ikke er tænkt som en permanent ordning.

Det som et flertal i parlamentet - og specielt hendes egne konservative - forlangte, da de i januar forkastede hendes aftale i et historisk nederlag.

Men de nye forsikringer var ikke nok. Så hvad sker der nu? 

Barnier advarer kraftigt mod konsekvenserne af et hårdt Brexit og taler direkte til det britiske Underhus, som i aften skal stemme om, hvorvidt de vil forlade EU uden en aftale. Forventningen er, at de siger nej til ”ingen aftale”. Men i går sagde de også nej til en aftale. Så hvad vil briterne egentlig? Det er det svar, de øvrige EU-lande skriger efter at få.

I aften skal det britiske parlament tage stilling til, om Storbritannien skal forlade EU uden en aftale 29. marts. En afstemning, der ifølge TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede ventes at ende med et nej.

Sker det, skal de torsdag stemme om at bede EU om en udsættelse. Men Michel Barnier advarer de britiske parlamentarikere om, at Storbritannien ikke uden videre kan få udsat deres udmeldelse af EU. 

Det skal de 27 EU-lande godkende, og de mangler en god grund. 

Vil EU's 27 medlemslande sig ja til en udskydelse af Brexit? Ja formentlig. Ikke fordi de elsker det, men fordi alternativet er et hårdt Brexit. Lige nu virker det som om, at en kort udskydelse er den mest spiselige på grund af valget til Europa-Parlamentet, der går i gang 23. maj.

EU er klar på "no deal"

I deres øjne er aftalen færdigforhandlet og godkendt af EU's medlemslande. Nu er det op til briterne at afgøre, hvordan deres afsked med EU skal forløbe.

- Vi er et kritisk sted i tid. Risikoen for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale har aldrig været højere. Jeg beder jer om ikke at undervurdere risikoen og konsekvenser af det, siger Michel Barnier. 

Og EU er forberedt på det, de kalder et "no deal"-scenarie.

- Det er ikke et scenarie, vi ønsker os. Vi har hele vejen igennem arbejdet for et velordnet Brexit, men EU er parat til at tackle sådan en situation, siger EU's chefforhandler.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, har slået fast, at Mays nuværende Brexit-traktat er den eneste, hun får med EU.

Halvdelen af briterne vil af med May

De knugende og knastfulde forhandlinger med EU og de gentagne nederlag i parlamentet har sat premierminister Theresa May under et voldsomt pres, og det kan ses i hendes popularitet blandt vælgerne.

I en ny meningsmåling foretaget af det politiske medie Politico i samarbejde med analyseinstituttet Hanbury, svarer 50 procent af briterne, at de ikke mener, at Theresa May er den rette til at stå i spidsen for Storbritannien. 32 procent mener, at hun skal fortsætte på posten som premierminister. 

Oppositionspartiets leder Jeremy Corbyn er ikke overraskende en af dem, der mener, at Storbritannien har brug for et valg. Men han er langt fra sikker på at vinde nøglerne til Downing Street no 10.

- Interessant nok viser opinionsundersøgelserne, at De Konservative med Fru May i spidsen er foran. Hvis der kom et valg nu, ser det ikke ud til, at Corbyn ville vinde det, selvom man roligt kan sige, at Fru May ikke har sejlet det her skib særlig støt igennem de oprørte vande, siger Ulla Terkelsen fra London.