Brexit

Britisk parlament siger nej til Brexit uden aftale

Næste skridt bliver efter alt at dømme, at Storbritannien beder om mere tid til at finde en aftale med EU.

Storbritannien kommer næppe til at forlade EU uden en aftale.

Det står klart efter onsdagens afstemninger i det britiske parlament, hvor et flertal i Underhuset stemte for en hensigtserklæring om at udelukke muligheden for et såkaldt ’hårdt Brexit’ – altså et farvel til EU uden en aftale.

Samtidig skærpede et snævert flertal i parlamentet ordlyden i premierminister Theresa Mays oprindelige forslag, så det kom til at stå mere klart, at man ikke vil forlade EU uden en aftale under nogen omstændigheder.

Resultatet har dog ikke gjort det klart, hvilken aftale det britiske parlament så ønsker sig med EU.

- Vi ved nu, at de ikke vil forlade EU uden en aftale. Vi ved også, at de ikke vil have Theresa Mays aftale. Men vi ved ikke, hvad de så vil, forklarer TV 2s korrespondent Divya Das.

Kan ske alligevel

Theresa May har valgt at tolke resultatet af afstemningen på den måde, at hvis parlamentet ikke vil forlade EU uden en aftale, så må det betyde, at man bliver nødt til at vedtage hendes aftale med EU. En aftale, som parlamentet ellers allerede har stemt ned to gange.

Accepterer parlamentet ikke en aftale, så kan Storbritannien naturligvis blive tvunget til at forlade EU uden en aftale, vurderer hun:

- Det juridiske udgangspunkt i Storbritannien og i EU-loven er fortsat, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, hvis ikke andet bliver aftalt, siger Theresa May.

Parlamentet skal stemme igen i torsdag.

Denne gang om, hvorvidt man skal forsøge at få udskudt datoen for det britiske EU-farvel, hvis ikke man når en aftale inden deadline 29. marts.

- Nu skal parlamentsmedlemmerne have lov til at stemme om at udskyde Brexit, sagde premierminister Theresa May i parlamentet.

Tre dage med afstemninger

På nedenstående grafik kan du følge de seneste dages vigtige afstemninger i det britiske parlament:

Tirsdag 12. marts forkastede parlamentet for anden gang den aftale, som Theresa May har indgået med EU. De valgte altså at følge den højre, røde sti.

Onsdag 13. marts stemte de så om at forlade EU uden en aftale. Det besluttede parlamentet, at man aldrig vil gøre. Igen valgte de at følge den højre, røde sti.

Torsdag 14. marts når de så frem til den tredje afstemningsdag, hvor de skal tage stilling til, om de ønsker at udskyde det endelige farvel til EU. Hvis det bliver vedtaget, kan den britiske regering henvende sig til EU og aftale en udsættelse af deadline, som i dag er 29. marts.

Den britiske regering vil torsdag bede parlamentet om opbakning til at at bede EU om en udsættelse til 30. juni. Det skal give tid til at få gennemført den 'fornødne lovgivning', som regeringen skriver.

Det giver nogle problemer med Europaparlamentsvalget, der finder sted 23.-26. maj, fordi Storbritannien i så fald vil være i den specielle situation, at man stadig er medlem - men ikke vælger nye medlemmer til Europaparlamentet.

Men ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede er EU klar til at acceptere den situation.

- Jeg har talt med forskellige jurister, der siger, at man burde kunne finde ud af at håndtere en udskydelse til 30. juni. For det er stadig inden det nye parlament træder til 2. juli. Der begynder de reelt at lovgive. Hvis man bare har Storbritannien ude inden da, så skulle man kunne håndtere det. Det er ikke noget, man vil elske fra EU-systemets side, men rent juridisk skulle man kunne håndtere det, siger Lotte Mejlhede.

May sender måske sin aftale til afstemning igen, forklarer Divya Das