Udland

OVERBLIK: Sådan skal de britiske politikere stemme om Brexit

Der kan være udsigt til hele tre afstemninger om Brexit i det britiske underhus, hvis parlamentet forkaster skilsmisseaftalen med EU - igen.

I Storbritannien er tiden ved at løbe ud for premierminister Theresa May, og risikoen for, at landet forlader EU uden en aftale, vokser dag for dag. 

Derfor er der denne uge tre afgørende afstemninger i parlamentets kalender, hvor de britiske politikere skal stemme om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

De tre skæbnedage er tirsdag, onsdag og torsdag, og afstemningerne er tilrettelagt således, at vedtages et forslag, falder de efterfølgende afstemninger bort. Forkastes et forslag derimod, stemmes der næste dag om det næste forslag. Det kommer til at foregå således:

May lover forsikringer fra EU

Premierminister Theresa May vil tirsdag have parlamentsmedlemmerne til at stemme om den aftale, hun forhandlede på plads med EU i december.

Det sker efter et besøg hos EU sent mandag aften, hvor May sikrede sig juridiske tilføjelser, der skal understrege, at den omstridte bagstopper - det sikkerhedsnet i Brexitaftalen, der skal sikre, at der ikke skabes en hård grænse mellem Irland og Nordirland - ikke er ment som en permanent ordning.

May havde lovet parlamentet "juridisk bindende forsikringer". 

Men de nye forsikringer er allerede sent mandag aften blevet lunkent modtaget hos oppositionspartiet Labour og i hendes egne konservative rækker.

Selv hendes nordirske støtteparti DUP, der stemte nej til den første version af aftalen, vil studere tilføjelserne nøje, før de tager stilling.

Første version af aftalen blev forkastet med et overvældende flertal ved en afstemning i det britiske parlament den 15. januar.

Spørgsmålet er, om May kan overbevise parlamentet om at stemme for hendes aftale med de nye forsikringer denne gang. Afstemningen finder efter planen sted tirsdag aften klokken 20 efter dagens debat.

Tre afgørende afstemninger

Hvis parlamentsmedlemmerne vedtager Mays aftale, forlader Storbritannien EU 29. marts med den i hånden.

Men forkastes den omvendt af parlamentet endnu en gang, stemmer parlamentsmedlemmerne onsdag om, hvorvidt Storbritannien i stedet skal forlade EU uden en aftale 29. marts.

Hvis det også forkastets, skal parlamentsmedlemmerne ud i en tredje afstemning på torsdag. Da skal de stemme om, hvorvidt briterne skal bede EU om mere tid til at forhandle om en ny aftale ved at aktivere artikel 50 i Lissabontraktaten.

Det skal dog godkendes af EU, hvis briterne ønsker at købe mere tid.

Det hører dog med i regnestykket, at selv om briterne onsdag forkaster ideen om at forlade EU uden en aftale, kan det stadig ske.

Det afhænger nemlig af, om Storbritannien kan forhandle en aftale hjem, som parlamentet kan stemme for, inden de forlader EU - om det bliver 29. marts eller på et senere tidspunkt.