Udland

Denne mobilmast bekymrer eksperterne - USA advarer om telegiganten Huawei

USA advarer Tyskland om, at det vil få konsekvenser, hvis tyskerne lader det kinesiske firma Huawei bygge mobilmaster i landet. Men hvorfor?

For enden af en støvet grusvej i den amerikanske stat Montana er der en indhegning.

Bag trådhegnet er et underjordisk bunkeranlæg med et atommissil, der på få minutter kan sendes afsted og udslette en storby på den anden side af jordkloden.

Vi ved, at kineserne er i gang med en massiv spionkampagne

James Lewis, sikkerhedsekspert

En halv kilometer fra indhegningen står der en mobilmast fra det lille teleselskab Triangle Communication Systems, der køber sit udstyr fra den kinesiske telegigant Huawei.

Amerikanerne frygter, at det kinesiske firma spionerer mod dem, og Donald Trumps regering har netop sendt en skriftlig advarsel til den tyske regering, fordi Tyskland samarbejder med Huawei om telekommunikation.

I et brev til den tyske økonomiminister, som den amerikanske avis Wall Street Journal har set, advarer USA's ambassadør i landet om, at amerikanerne ikke længere kan samarbejde på samme niveau som tidligere med den tyske efterretningstjeneste, hvis Tyskland lader kinesiske selskaber som Huawei opstille nye mobilmaster i forbindelse med overgangen til det nye 5G-mobilnet.

Den tyske kansler Angela Merkel slår fast, at Tyskland selv vil definere deres standarder, når det kommer til udbygningen af 5G-nettet.

USA har længe advaret om det kinesiske selskab, der også samarbejder med danske TDC om at opstille nye master til 5G-nettet i Danmark.

Missilerne i Montana

Nu viser det sig, at amerikanerne også selv kan have et sikkerhedsproblem.

Mobilmasten i Montana er nemlig ikke alene - og det er missilsiloen heller ikke.

Staten Montana er hjemsted for over 100 af USA's atommissiler, der er spredt i siloer ud over et stort, tyndtbefolket område. De to små teleselskaber i området bruger - ifølge den amerikanske myndighed FCC, der varetager regulering af telekommunikation - begge udstyr fra Huawei.

Det bekymrer flere sikkerhedseksperter, skriver CNN.

- Vi ved, at kineserne er i gang med en massiv spionkampagne mod USA, siger den tidligere militærrådgiver James Lewis fra tænketanken Center for Strategic and International Studies til CNN.

Han frygter, at kineserne kan bruge mobilmasterne til at lukke ned for kommunikationen, udsende skadelige tekstbeskeder eller foretage cyberangreb.

- Kineserne kunne beslutte at forstyrre missilernes kommando- og kontrolinstanser eller forstyrre det personale, der bemander siloerne, siger han.

Han vurderer dog, at det er usandsynligt, at kineserne kan hacke selve missilernes systemer via mobilmasterne.

- Det vil ikke være let at gøre, men det betyder jo ikke, at vores modstandere ikke vil forsøge at finde ud af, hvordan de kan gøre det, siger han til CNN.

James Lewis peger på en kinesisk lov fra 2017, der giver styret i Beijing meget vide beføjelser i forhold til, hvad myndighederne kan bede landets tele- og teknologivirksomheder om.

- Hvis de beder Huawei om at slukke telefonerne, fortælle hvad folk laver, gennemgå data eller foretage tilfældige telefonopkald, er der ikke rigtig noget, vi kan gøre, siger han.

Tyveri af hemmeligheder

Også i fredstid kan telemasterne forsyne kineserne med vigtige data, siger en amerikansk efterretningskilde til CNN.

- Jeg har ingen beviser for, at kineserne gør det, men potentialet, mulighederne... Wow, siger han til tv-kanalen.

Data, der på overfladen kan virke uskyldige, kan vise sig at være værdifulde for kineserne, fortæller han.

For eksempel vurderer han, at mobilmasterne kan afdække ting som, hvordan siloerne vedligeholdes, og hvordan den overordnede status er på de forskellige dele af området med atomvåben.

Sagen om siloerne er blot den seneste udvikling i en lang række sager, hvor Huawei beskyldes for ulovligheder.

16. januar 2019 stævnede de amerikanske myndigheder Huawei for omfattende industrispionage mod teleselskabet T-Mobile, der ifølge retsdokumenter blandt andet kopierede en robot, som T-Mobile brugte til at teste smartphones med.

Huawei har også stjålet software fra selskabet Cisco Systems og brugt den stjålne kode i sine internetroutere. Sagen blev løst i hemmelighed, men da en af Huaweis chefer løj om udfaldet, offentliggjorde Cisco sagens detaljer.

Også Motorola er blevet bestjålet.

I 2007 blev en ingeniør fra firmaet standset i lufthavnen i Chicago med 30.000 dollars i kontanter og en taske fyldt med fortrolige dokumenter fra virksomheden. Der stod Beijing på flybilletten, og ifølge retsdokumenter fra dengang arbejdede ingeniøren i hemmelighed for et selskab med bånd til Huawei.

Listen over sager er lang og omfatter både tyveri af videoteknologi til smartphones og anklager om kopi af tysk solcelleteknologi.

- Det ville være godt, hvis der ikke var skyggen af Huawei her i USA, siger Marcus Sachs, der er tidligere sikkerhedschef hos firmaet Verizon til CNN.

- I teorien kan alle typer udstyr fungere som "mellemmand". Det vil kende til alle opkald og kan spore internettrafikken. (...) Information, der ikke er krypteret, kan indfanges og sendes tilbage til Kina, siger Marcus Sachs til CNN.

Hvad den videre skæbne for mobilmasterne ved USA's atomanlæg bliver, er endnu ikke afklaret. 

Huawei benægter konsekvent, at selskabet spionerer for den kinesiske regering og beskylder USA for at tage firmaet som gidsel i den verserende handelskrig med Kina.