Brexit

May fik nye forsikringer til Brexit-aftalen forud for afgørende afstemninger

Den britiske premierminister strøg mandag aften til Strasbourg for at skaffe forsikringer fra EU kun et døgn før en afgørende Brexit-afstemning.

EU og Storbritannien er enige om at finde alternative løsninger på grænseudfordringerne mellem Irland og Nordirland inden udgangen af 2020.

Det gjorde Storbritanniens premierminister, Theresa May, og EU-kommissionens formand, Jean Claude Juncker, klart på et fælles pressemøde sent mandag aften i Strasbourg i Frankrig.

May lover juridiske bindende ændringer

Dermed har Theresa May med egne ord fået en juridisk bindende forsikring om, at den omdiskuterede bagstopper ikke vil fastholde Storbritannien i EU's toldunion på ubestemt tid.

Det var netop den slags forsikring, som parlamentet hjemme i London forlangte, da hendes aftale blev stemt ned med et brag i januar, og som måske kan gøre Brexit-aftalen mere spiselig for det britiske underhus, som tirsdag skal mødes for at stemme om den - igen.

Men spørgsmålet er, hvor meget den pressede premierminister fik med hjem.

Juncker tager pusten ud af Mays ord

For kort efter at May understregede, at hun nu havde sikret sig de eftertragtede "juridisk bindende ændringer", tog Juncker pusten ud af de ord på det efterfølgende pressemøde sent mandag aften i Strasbourg.

Det skete, da han erkendte, at den juridiske tilføjelse, de to blev enige om, understreger bagstopperens midlertidige karakter og "supplerer Brexit-aftalen uden at genåbne den".

Men Juncker valgte trods det at forsvare Theresa May.

- I politik får du sjældent en chance mere. Derfor er det afgørende, hvordan vi bruger denne chance, for der er ikke nogen tredje chance, sagde Juncker og advarede de britiske parlamentsmedlemmer om, at der ikke er flere forsikringer at hente i EU.

- Der er ikke flere forsikringer af forsikringen. Der er ikke flere fortolkninger af fortolkningen, hvis aftalen falder i morgen.

Nu er det op til Theresa Mays øverste juridiske rådgiver og medlem af parlamentet, Geoffrey Cox, at fortolke den juridiske tilføjelse og fremlægge sin vurdering af den for parlamentet i løbet af tirsdagen.

Bagstopper spænder ben

Theresa May rejste pludselig mandag aften til Strasbourg for at mødes med EU's kommissionsformand, Jean Claude Juncker, i timerne op til den afgørende afstemning om hendes aftale i det britiske parlament tirsdag.

Ifølge BBC var der op til mødet tale om, at de to parter skulle forsøge at finde fælles fodslag om de stridspunkter, som på nuværende tidspunkt spænder ben for, at May kan få sin aftale igennem i det britiske underhus.

Bagstopperen er en af knasterne i forhandlingerne om en skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien. Men hvad er den? Det kan du få forklaret her. Video: Mette Stender Pedersen

Her er det især bagstopperen - det sikkerhedsnet i Brexit-aftalen, der skal sikre, at der ikke skabes en hård grænse mellem Irland og Nordirland - der volder problemer.

Men i det britiske parlament er der en udpræget bekymring for, at bagstopperen vil give EU for meget kontrol over grænsen.

Mødet mellem May og Juncker fandt sted, kun et døgn før at underhuset endnu engang skal stemme om Brexit-aftalen.

Både Labour og konservative tvivler på aftalen

Men lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, proklamerede allerede mandag aften, at "forhandlingerne havde slået fejl", og opfordrede parlamentsmedlemmerne til at stemme aftalen ned.

- Aftenens aftale med EU indeholder ikke noget, der kommer i nærheden de ændringer, Theresa May lovede parlamentet og piskede sine parlamentsmedlemmer til at stemme for, sagde Corbyn.

Selv i hendes eget parti er der skepsis efter mandag aftens møde og netop hos den fløj i partiet, som May prøvede at overbevise med sit smut til Strasbourg.

- Selv efter regeringens egne standarder tror jeg, at det her er meget langt fra det, som regeringen piskede os til at stemme for, sagde Steve Baker, der er konservativ og tidligere Brexit-minister, sent mandag aften.

Også Mays nordirske støtteparti DUP vil studere tilføjelserne nøje, før de melder ud. DUP stemte nej, da Mays aftale første gang var til afstemning i det britiske Underhus i januar.

Tre afstemninger på en uge

Der er lagt op til en række afgørende afstemninger denne uge i det britiske parlament.

Tirsdag stemmer parlamentet om Theresa Mays Brexit-aftale med EU. Det sker efter planen ved 20-tiden efter debat i parlamentet.

Hvis parlamentet forkaster aftalen, stemmer de onsdag om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU 29. marts uden en aftale.

Hvis det scenarie også forkastes, stemmer de torsdag om at udsætte Storbritanniens udmeldelse af EU og dermed købe sig tid til at forhandle en ny aftale på plads med EU.