I dag går Nordkorea til valg, men der står kun ét navn på stemmesedlen

Det anses som en borgerpligt at stemme, og valgdeltagelsen i Nordkorea er derfor normalt på 99 procent eller derover.

Millioner af nordkoreanere går søndag til stemmeurnerene for at vælge medlemmerne til Den øverste folkeforsamling, der er den højeste beslutningstagende og lovgivende forsamling i Nordkorea.

Forsamlingen består af 687 medlemmer, der vælges for fem år ad gangen.

Valget er dog ikke, som vi kender det fra mange andre steder i verden, hvor du frit kan sætte dit kryds ud for en kandidat på stemmesedlen. I Nordkorea kan valget mest af alt betegnes som en godkendelsesproces.

En anderledes proces

Kandidaterne er på forhånd udpeget af det regerende Koreas Arbejderparti og enkelte mindre koalitionspartier.

Et billede og information om kandidaterne offentliggøres før valgdagen, og ved valgstedet modtager vælgerne så en stemmeseddel med den lokale kandidats navn.

Godkender de kandidaten, afleverer de bare sedlen igen. Vil de ikke godkende kandidaten, streger de navnet ud, inden de afleverer stemmesedlen.

Vælgerne skal vise deres id-kort for at få udleveret stemmesedlen ved valgstedet.
Vælgerne skal vise deres id-kort for at få udleveret stemmesedlen ved valgstedet. Foto: AP
En stemmeseddel i Nordkorea indeholder kun ét navn.
En stemmeseddel i Nordkorea indeholder kun ét navn. Foto: Ed Jones / Ritzau Scanpix

Men selvom vælgerne teoretisk set kan afvise en kandidat, sker det sjældent. Nordkorea-analytikeren Fyodor Tertitsky fortæller til BBC, at en overstreget stemmeseddel næsten med sikkerhed vil betyde, at det hemmelige politi kommer efter dig, og at du vil blive erklæret sindssyg.

Vælgerne har muligheden for at benytte en privat stemmeboks, men det vil omgående rejse mistanke, forklarer analytikeren.

- Ingen stemmer mod kandidaten. Alle kender kandidaten godt. Hun har tjent dem godt i de seneste fem år, så de støtter hende, fortæller Jin Ki Chol, der er formand for en valgkomité og valgtilforordnet ved et valgsted i hovedstaden Pyongyang, til nyhedsbureauet AP.

Når nordkoreanerne afleverer deres stemmeseddel, bukker de for et portræt af Kim-familien.
Når nordkoreanerne afleverer deres stemmeseddel, bukker de for et portræt af Kim-familien. Foto: AP

Kim Jong-un på valg

Valget i Nordkorea kommer i forlængelse af den nordkoreanske leder Kim Jong-uns andet topmøde med den amerikanske præsident, Donald Trump.

Kim er selv på genvalg og at finde på stemmesedlen i sit lokale valgdistrikt i Pyongyang.

Kim Jong-un har selv været i stemmelokalet og aflevere sin stemme ved søndagens valg.
Kim Jong-un har selv været i stemmelokalet og aflevere sin stemme ved søndagens valg. Foto: Kcna / Ritzau Scanpix

Der er dog næppe tvivl om, at landets store leder igen får vælgernes accept. Da Kim Jong-un i 2014 for første gang var på valg efter at have overtaget magten fra sin afdøde far, blev han ifølge de nordkoreanske medier valgt enstemmigt.

- Valget vil være en påfaldende manifestation af folkets faste vilje til fuldt ud at stole på og opretholde den seneste øverste leder, Kim Jong-un, på trods af den stormombruste tid, lyder det ifølge AP i regeringspartiets partiavis søndag.

Alle forventes at stemme

I Nordkorea anses det som en pligt at deltage i valg, og valgdeltagelsen angives ofte som værende 99 procent eller højere. For fem år siden var tallet 99,97 procent.

Mange steder er der kø for at komme til at stemme. Til venstre i billedet ses en valgplakat fra Koreas Arbejderparti.
Mange steder er der kø for at komme til at stemme. Til venstre i billedet ses en valgplakat fra Koreas Arbejderparti. Foto: Ed Jones / Ritzau Scanpix

For at stemme skal man være fyldt 17 år, og for førstegangsvælgerne er søndagen en stor dag.

- Jeg er meget stolt over at stemme for første gang. Jeg er glad for at være borger, og jeg vil gøre mit bedste for landets fremtid, siger 19-årige Kim Ju Gyong til AP ved et valgsted på en folkeskole i Pyongyang.

Afstemningen begyndte klokken ti lokal tid og ventes at forsætte til langt ud på aftenen. 

Ifølge nyhedsbureauet AP er der mange steder orkestre, der spiller, mens vælgerne står i kø ved valgstederne, og en gruppe der danser for dem, som allerede har stemt.