Boeing sender eksperter afsted efter styrt - gik også galt for flytype i 2018

Den amerikanske flyproducent Boeing sender ekspertise til Etiopien for at deltage i opklaringsarbejde efter flystyrt.

Endnu overskygger tragedien de kolde facts. Men der arbejdes på højtryk for at få klarlagt, hvorfor et nyt passagerfly af typen Boeing 737 MAX 8 styrtede ned søndag morgen lokal tid, kort efter at være lettet fra Etiopiens hovedstad.

Ombord på flyet, der var på vej fra Addis Ababa i Etiopien til den kenyanske hovedstad, befandt sig 157 personer. De er alle bekræftet omkommet.

Det er endnu uvist, hvad der førte til styrtet, men flyet skal kun have været i brug i få måneder.

Tragedien har dog visse lighedstegn med en flykatastrofe fra efteråret 2018, hvor et indonesisk passagerfly styrtede i havet. Også her var der tale om den nyudviklede Boeing 737 Max 8 model.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke give nogen forklaring og kan ikke bidrage med yderligere information, fordi vi i henhold til international lovgivning skal vente på den officielle undersøgelse, siger Ethiopian Airlines' administrerende direktør Tewolde Gebremariam ifølge BBC.

Problemer med manuel styring

Der har dog været visse tegn på, at piloterne ombord på det etiopiske fly kort efter take off var klar over, at noget ikke fungerede korrekt. Før styrtet meldte piloten om vanskeligheder og bad om lov til at returnere til lufthavnen i Addis Ababa, bekræfter Ethiopian Airlines' direktør overfor Reuters.

Ud fra oplysninger på Flightradar24, der monitorerer tusindvis af flybevægelser i det internationale luftrum kan man se, at piloten fra Etiopian Airlines havde problemer med at rette flyet op allerede kort tid efter at være kommet på vingerne. Piloten beskrives som meget erfaren.

Efter ulykken i Indonesien i 2018 udsendte Boeing et communiqué, hvor man netop advarede imod, at den ellers avancerede og teknologisk fremtidsorienterede flytype kunne tabe højde, hvis den manuelle styring blev slået til. Det skriver Wired.

Boeing sender folk

Den mere præcise årsag til tragedien i Etiopien ventes dog først klarlagt om nogle måneder. Men allerede få timer efter tragedien i Addis Ababa meddelte Boeing, at man sender folk fra det amerikanske hovedsæde til Etiopien for at hjælpe med de tekniske undersøgelser.

- Vi står klar for at hjælper de etiopiske myndigheder med opklaringsarbejdet og udtrykker vores største medfølelse og sympati for de efterladte, skriver Boeing.

Det var et fly af denne type, der søndag morgen lokal tid styrtede ned.
Det var et fly af denne type, der søndag morgen lokal tid styrtede ned. Foto: Str / Ritzau Scanpix

Den amerikanske producent udviklede 737 Max 8 flyet som et topmoderne og mere energivenligt fly. Der er bygget ialt cirka 350 eksemplarer af 737 Max 8, der er fjerde generation i 737-serien.

Norwegian Airlines oplyser på deres hjemmeside, at man er i besiddelse af 15 eksemplarer af Boeing 737 Max 8 og på listen her kan man se, hvordan flåden af 737 Max 8-fly er fordelt på verdensplan.

Det forulykkede fly blev leveret til Ethiopian Airlines i juli sidste år.