Venezuela mørklagt i dagevis - nu skændes landets to præsidenter om, hvem der har skylden

16x9
Siden torsdag har store dele af Venezuela været ramt af strømnedbrud. Lørdag protesterede oppositionen i gaderne. Foto: Reuters / Scanpix

Regeringen siger, at strømnedbruddet skyldes sabotage begået af oppositionen.

Lørdag demonstrerer oppositionsleder Juan Guaido sammen med sine følgere mod den venezuelanske præsident Nicolas Maduro. De mener præsidenten er skyld i, at landet i disse dage er mørklagt. 

Det skriver Reuters og BBC.

Oppositionsleder Guaido og hans støtter er lørdag på gaden for at demonstrere mod den siddende præsident.
Oppositionsleder Guaido og hans støtter er lørdag på gaden for at demonstrere mod den siddende præsident. Foto: Ronaldo Schemidt / Ritzau Scanpix

Landet har siden torsdag været ramt af et gennemgribende strømnedbrud.

Nedbruddet er det største i Venezuela i årtier, og det har skabt nærmest kaotiske tilstande i landet, der i forvejen befinder sig i en længerevarende politisk krise. 

Skoler, regeringskontorer og arbejdspladser er blevet lukket, og også store dele af landets infrastruktur lider under den manglende strøm.

Ligeledes er hospitalerne ramt af nedbruddet, der ifølge Reuters har ført til, at to hospitalspatienter har mistet livet. 

"Oppositionen står bag"

Regeringen siger, at strømnedbruddet skyldes sabotage begået af oppositionen.

- Vi vil endnu engang overvinde denne sabotage mod elforsyningen. Vi vil endnu engang reparere denne vigtige service for befolkningen, lød det fredag fra vicepræsident Delcy Rodriguez på statsligt tv. 

Store dele af Venezuela har været mørklagt siden torsdag. I landets hovedstad, Caracas, er det kun billygter, der lyser op.
Store dele af Venezuela har været mørklagt siden torsdag. I landets hovedstad, Caracas, er det kun billygter, der lyser op. Foto: Ronaldo Schemidt / Ritzau Scanpix

Og præsident Nicolas Maduro bakker op på Twitter:  

- "Strømkrigen" ført an af amerikanske imperialister vil blive bekæmpet. Jeg har stor respekt for det venezuelanske folk, der tappert står imod angrebet fra vor faderlands fjender. 

Guaido afviser anklagerne

Oppositionen afviser dog blankt anklagerne og mener i stedet, at strømnedbruddet skyldes "årtier med dårlig vedligeholdelse og korruption" led an af præsident Maduro,

Og lørdag demonstrerer de mod netop det. 

- Jeg opfordrer det venezuelanske folk til at gå på gaden og demonstrere mod det korrupte, inkompetente regime, der har efterladt vores land i mørke, skriver Juan Guaido på Twitter. 

I forbindelse med demonstrationen i landets hovedstad, Caracas, er adskillige betjente sendt på gaden. 

Venezuelas Socialistiske Enhedsparti, der repræsenterer præsident Maduro, har desuden meldt ud, at de vil lave en moddemonstration. I den forbindelse vil de protestere mod det, de kalder amerikansk orkestreret imperialisme, som blandt andet har betydet sanktioner mod landets olie-eksport.

Maduro-tilhængere er lørdag på gaden for at vise støtte til den sidste præsident.
Maduro-tilhængere er lørdag på gaden for at vise støtte til den sidste præsident. Foto: Cristian Hernandez / Ritzau Scanpix

Guaido har Vesten i ryggen

Befolkningen i Venezuela har den seneste tid lidt under det politiske opgør, som har efterladt landet i kaos. 

På den ene side sidder siddende præsident Maduro og på den anden side den 35-årige leder af nationalforsamlingen, Juan Guaido.

Sidstnævnte udråbte sig selv til præsident i januar, og siden er situationen i landet eskaleret. Blandt andet har militæret på Maduros ordrer flere gange blokeret grænseovergange for at forhindre nødrationer til landets befolkningen i at nå frem. 

Flere vestlige lande udtrykt deres støtte til oppositionsleder Juan Guaido, og blandt andre USA og Danmark anerkender ham som præsident. 

Alligevel nægter præsident Maduro at gå af, og han benægter desuden, at der er krise i landet.

Han mener i stedet, at der er tale om en "politisk forestilling", der skal give USA en undskyldning for at lede en invasion i Venezuela.