Udland

Nordkorea kan være på vej mod ny testaffyring, viser billeder

Fredag sagde Donald Trump, at det vil være en stor skuffelse, hvis Nordkorea genoptager sine våbentest.

Nordkorea kan være i gang med forberedelserne til en ny missilaffyring eller opsendelse af en raket i den nærmeste fremtid.

Det vurderer analytikere ifølge flere medier på baggrund af nye satellitfotos fra det lukkede land.

Billederne er taget 22. februar i år og viser ny aktivitet ved militæranlægget i Sanumdong lidt uden for hovedstaden Pyongyang. Her har nordkoreanerne tidligere samlet nogle af deres interkontinentale missiler og raketter til opsendelse af satellitter.

Tidligere i denne uge viste andre satellitbilleder, at der ligeledes var fornyet aktivitet ved missilaffyringsanlægget Sohae, som Nordkorea ellers sidste år lovede at lukke ned.

På de seneste billeder kan man se flere biler og lastbiler ved Sanumdong-anlægget og aktivitet ved togforbindelsen, hvor der kan lastes og fragtes elementer til Sohae. Her er to kraner ved at blive rejst.

- Hvis man ser på det samlet, er det præcis sådan, det ser ud, når nordkoreanerne er i gang med at bygge en raket, siger Jeffrey Lewis, der står i spidsen for et forskningsprojekt om ikke-spredning af våben ved Middlebury Institute of International Studies, til NPR.

Han vurderer, at beviserne fra både Sohae og Sanumdong mest af alt peger i retning af en satellitopsendelse.

Eksperter advarer mod konklusioner

Teknologien til satellitopsendelse har en vis lighed med teknologien, der bruges til ballistiske missiler, og ifølge CNN har eksperter og analytikere længe fastholdt, at Nordkoreas forsøg på at opsende satellitter på sigt kan hjælpe dem med at udvikle levedygtige landdistance-missiler.

Over for CNN advarer både Jeffrey Lewis og en anden Nordkorea-ekspert mod at konkludere noget, da det ifølge dem er umuligt at vide, om Nordkorea er ved at forberede et militært missil eller en rumraket.

Lewis åbner samtidig for et scenarie, hvor den nye aktivitet er et bevidst forsøg på at tiltrække sig opmærksomhed fra amerikanske spionsatellitter.

Trump: Nye test vil være en skuffelse

Nordkorea gennemførte en række udskældte missiltest i 2017, men har det seneste år holdt sig tilbage med både missil- og atomtest. Noget, den amerikanske præsident, Donald Trump, har fremhævet som symbol på fremskridt.

De nye billeder fra Sohae og Sanumdong er i begge tilfælde taget lige omkring tidspunktet for det andet topmøde mellem Kim Jong-un og Donald Trump, der fandt sted 27.-28. februar i Vietnam.

Mødet fik som bekendt en brat afslutning og endte uden nogen form for aftale mellem parterne. Fredag sagde den amerikanske præsident, at han vil være skuffet, hvis Nordkorea genoptager sine våbentest.

- Jeg vil blive negativt overrasket, hvis han (Kim Jong-un, red.) gjorde noget, der ikke var i overensstemmelse med vores fællesforståelse. Vi må vente og se, men jeg ville blive meget skuffet, sagde Trump ifølge BBC.