Udland

Befriet fra Islamisk Stat - her sætter hun ild til niqab'en

Den sidste bastion vakler under terrororganisationen Islamisk Stats desperate tropper i byen Baghuz tæt på grænsen til Irak.

Der er ikke mere end nogle få hundrede tropper tilbage. Og kampene i byen Baghuz ligner da også mere en dødskamp end en egentlig krig.

Ihvertfald har tegnene på mere og mere desperate tropper været tydelige igennem de seneste uger, hvor IS-krigere i hundredevis har overgivet sig til kurdiskledede koalitionstropper, mens deres familiemedlemmer har søgt tilflugt i omkringliggende flygtningelejre.

Blandt dem, der er sluppet væk fra det, der kalder slavelignende tilstande under IS-krigernes kontrol, er flere kvinder, der har været holdt til fange.

- Jeg følte mig kvalt, da jeg skulle iføre mig niqab. Nu brænder jeg den, som jeg ville ønske, jeg kunne brænde IS, siger en af de befriede kvinder.

Tidligere har det lydt, at IS-krigerne brugte civile som skjold, men de seneste otte dage har meldingen været, at alle civile nu har forladt byen.

Kæmper uden noget at miste

Selvom de har været masser af meldinger om, at Islamisk Stats hær definitivt er nedkæmpet, resterer der stadig en lille stædigt kæmpende enhed, som ikke har noget at miste. 

- Der er ikke nogen steder at flygte hen, når man står i det her område. Og når krigen er slut, har IS-krigerne ingen status, siger den danske militæranalytiker Torben Toftgaard Engen.

Offensiven mod Baghuz er sidste led i en større operation, der begyndte i september sidste år. Målet har været at tilintetgøre eller fjerne de sidste IS-stillinger på den østlige bred af floden Eufrat.

Soldater spredt for alle vinde

På trods af at de to kvadratkilometer af det østlige Syrien er næsten alt, hvad der er tilbage Islamisk Stats såkaldte kalifat, menes der stadig at være masser af soldater spredt for alle vinde rundt om i Syrien og Irak.

Ifølge BBC ligger tallet mellem 14.000 og 18.000 soldater, hvoraf enkelte er kvinder.

USA's præsident, Donald Trump, har bebudet en tilbagetrækning af de amerikanske tropper som en konsekvens af, at krigen vurderes at være tæt på sin afslutning.

Af samme grund skal de tilfangetagne IS-krigere sendes til deres respektive hjemlande, hvilket har skabt debat både herhjemme og i andre europæiske lande, som står overfor at skulle tage imod i alt 800 tilfangetagne soldater, der har kæmpet i Islamisk Stats tjeneste.