Trumps tidligere kampagnechef idømt 47 måneders fængsel

Den 69-årige Paul Manafort skal i fængsel i knap fire år

En domstol i Virginia har idømt den tidligere kampagnechef for USAs præsident, Donald Trump, en fængselsstraf på 47 måneder.

Udover fængselsstraffen, modtager han også en bøde på i alt 50.000 amerikanske dollars for økonomisk svindel. Det svarer til cirka 330.000 danske kroner.  

Paul Manafort har allerede siddet fængslet siden juni, hvor hans helbred i løbet af de ni måneder er blevet forværret betragteligt. Det oplyser AFP.

Afsløret af Robert Mueller

Dagens strafudmåling er den første af to, hvoraf den næste efter planen falder onsdag i næste uge i Washington. 

Dommen er en konsekvens af, at den tidligere kampagnechef i august sidste år blev dømt skyldig i otte ud af i alt 18 anklager ved en føderal domstol i Virginia.

Lovovertrædelserne kom frem i forbindelse med den særlige undersøgelse af Trump-kampagnens mulige samarbejde med Rusland, ledet af den tidligere FBI-chef, Robert Mueller. 

Paul Manafort lavede tidligt i retsforløbet en aftale med Muellers hold om, at han ville samarbejde under efterforskningen. Men aftalen faldt fra hinanden, da Manafort senere blev beskyldt for at lyve for anklagerne.  

Fem af tiltalerne mod den tidligere kampagnechef omhandler skattesnyd, mens de tre andre drejer sig om økonomisk svindel. 

Ved de sidste 10 tiltaler var det meningen, at sagen skulle gå om, fordi juryen ikke kunne blive enige om skyldspørgsmålet.

Men i september 2018 valgte Paul Manafort at indgå en aftale med anklagemyndigheden og erklærede sig skyldig i to af de 10 anklager, mens de resterende otte frafaldt. 

De to anklagepunkter, han erklærede sig skyldig i, handler om sammensværgelse mod USA og om at forsøge at forhindre en efterforskning.

Krævede mellem 19 og 24 år

En dommer i Virginia havde forud for dagens strafudmåling anbefalet, at Manafort skulle straffes med mellem 19 og 24 år i fængsel for de første otte anklagepunkter.

En noget hårdere dom end den, han yderligere kan modtage i Washington næste uge for de to punkter, han har erklæret sig skyldig i. Her kan straffen maksimalt blive 10 år, skriver CNBC News

Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet, siger, at længden på dommen er blevet mødt med stor overraskelse i USA.

- Nogle har hæftet sig ved, at dommeren undervejs har været utilfreds med hele sagen, og ment at anklagerne var mere interesserede i at få oplysninger, som der kunne rettes mod præsident Trump, end de var interesserede i sagen.

Niels Bjerre-Poulsen fortæller, at andre har peget på, at dommeren i sagen ikke har været så interesseret i økonomisk kriminalitet, og at han i tidligere domme har afsagt ’relativt milde straffe’ i lignende sager.

-Han sagde i sin begrundelse, at Manafort indtil de forbrydelser der er tale om, havde opført sig godt og levet et ærefuldt liv. Det er der også nogle, der ikke er helt enige i, fordi Manafort blandt andet har arbejdet mange år for forskellige diktatorer og ledere blandt andet i Angola, Fillippinerne og senest i mange år i Ukraine. 

- Det var ikke alle, der delte den opfattelse, men det lagde dommeren ihvertfald til grund for at give ham den her overraskende milde straf, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Plæderede for mildere straf

Manaforts advokater plæderede fredag for, at Manafort skulle have en mildere straf i Virginia, fordi han ikke tidligere er dømt.

Paul Manafort var kampagnechef for den amerikanske præsident Donald Trump fra maj 2016 til august samme år. Flere medier begyndte dengang at stille spørgsmålstegn til det lobbyarbejde, han udførte for Ukraines tidligere prorussiske leder Viktor Janukovitj.

19. august 2016 meddelte Donald Trump, at Paul Manafort havde sagt sin stilling som kampagnechef op.