Trumps kampagnechef risikerede 24 års fængsel, men slap med fire år - absurd, mener ekspert

16x9
Paul Manafort, der lider af urinsyregigt, har siddet fængslet siden juni, hvor hans helbred er blevet forværret betragteligt. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Paul Manafort er en af de første personer i kredsen omkring Trump, der er dømt for kriminelle anklager som følge af Muellers Rusland-undersøgelse.

Siddende i en kørestol og iført grøn fangedragt fortrak Paul Manafort ikke en mine, da han natten til fredag dansk tid blev idømt 47 måneders fængsel og en bøde på 50.000 dollar for skattesnyd og banksvindel.

Det svarer til knap fire års fængsel og cirka 331.000 kroner i bøde.

At sige, at jeg føler mig ydmyget og flov, vil være en grov underdrivelse

Paul Manafort

Den særlige anklager Robert Mueller havde anbefalet en straf til præsident Trumps tidligere kampagnechef på mellem 19 og 24 års fængsel samt en bøde på mellem 50.000 dollar og 24 millioner dollar.

Dommer: Overdreven straframme

At Manafort ikke fik en hårdere straf ved domstolen i delstaten Virginia, har skabt overskrifter hos flere af de store amerikanske medier.

En række amerikanske juraeksperter mener, at strafudmålingen er et resultat af, at Paul Manafort stod over for den konservative dommer T.S. Ellis.

Han kaldte i sin begrundelse strafferammen for "overdreven" og henviste til, at tidligere domme for lignende forbrydelser har været meget mildere. Derfor landede han på 47 måneders fængsel og 50.000 dollar i bøde.

- Absurd, kalder juraprofessor Barbara McQuade fra University of Michigan dommen over for avisen New York Times.

Paul Manaforts foto hos Alexandria Sheriffs Office.
Paul Manaforts foto hos Alexandria Sheriffs Office. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Ifølge Marie Apitz, juridisk analytiker ved kongressen.com, har dommerens personlighed spillet en stor rolle i udmålingen af straffen.

- Ellis er en del af præsident Ronald Reagans konservative reform af retssystemet i 1980'erne, og han er kendt for at være en konservativ dommer, der er meget aktiv i sin retssal, siger Marie Apitz til Ritzau.

Det amerikanske retssystem er kendetegnet ved, at dommernes personlige retsfilosofi spiller en stor rolle, forklarer hun.

Man kan roligt sige, at strafudmålingen kom som noget af et chok herovre i USA. Udlægningen var i politisk sammenhæng til gengæld meget forudsigelig.
For Demokraterne illustrerer dommen et juridisk system, der er diskriminerende imod "den lille mand", mens eliten, i det her tilfælde Paul Manafort, slipper nådigt.
Hos Republikanerne mener man, at dommer T.S. Ellis har været konsekvent i sin domsafsigelse. Ellis har tidligere uddelt lignende strafferamme i den her slags sager, og udtalte også i sin domsafsigelse, at det "er vigtigt at undgå uberettiget forskelsbehandling".

Lovens krav om lige ret

Også fra politisk side har flere kritiseret straffen, som de finder for mild. Demokraternes måske kommende kandidat til præsidentvalget næste år, Elizabeth Warren, skriver på Twitter:

- Trumps kampagnechef, Paul Manafort, begår bank- og skattesvindel og får 47 måneder. En hjemløs mand, Fate Winslow, hjalp med at sælge for 20 dollar hash og fik livstid. Over højesteret står ordene "lovens krav om lige ret" skrevet - hvornår begynder vi at følge det?

Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet, siger til TV 2, at en del kritikere peger på, at dommer T.S. Ellis ikke er interesseret i økonomisk kriminalitet, og at han i tidligere domme har afsagt "relativt milde straffe" i lignende sager.

- Han sagde i sin begrundelse, at Manafort, indtil de forbrydelser der er tale om, havde opført sig godt og levet et ærefuldt liv. Det er der også nogle, der ikke er helt enige i, fordi Manafort blandt andet har arbejdet mange år for forskellige diktatorer og ledere blandt andet i Angola, Filippinerne og senest i mange år i Ukraine. 

- Det var ikke alle, der delte den opfattelse, men det lagde dommeren i hvert fald til grund for at give ham den her overraskende milde straf, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Her ankommer Paul Manafort til en høring i US District Court i Washington i juni 2018.
Her ankommer Paul Manafort til en høring i US District Court i Washington i juni 2018. Foto: Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix

Manafort er flov over sig selv

69-årige Manafort blev i august 2018 kendt skyldig i fem anklager om skattesnyd, to tilfælde af banksvindel og for ikke at have oplyst om sin udenlandske bankkonto.

Blandt andet har Manafort haft millioner af dollar stående på udenlandske bankkonti, som han ikke har betalt skat af.

I september 2018 indgik Manafort en aftale med anklagemyndigheden og erklærede sig skyldig i yderligere to anklager.

I retten torsdag sagde han, at han mildest talt var "flov" over sig selv. Det skriver avisen The New York Times.

- At sige, at jeg føler mig ydmyget og flov, vil være en grov underdrivelse, lød det fra Manafort, der lider af urinsyregigt og derfor sad i kørestol.

Han tilføjede, at hans liv i dag er "kaos" både professionelt og finansielt.

Fældet af Rusland-undersøgelse

Paul Manafort blev i marts 2016 hyret af Donald Trumps kampagnestab, hvor han i juni samme år blev kampagneleder. I august 2016 forlod han sin post.

Manafort er en af de første personer i kredsen omkring Donald Trump, der er blevet dømt som følge af Robert Muellers Rusland-undersøgelse, der skal skal afdække mulig russisk indblanding i præsidentvalgkampen i USA i 2016.

En anden er Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, som i december blev idømt tre års fængsel for skatteunddragelse og for at have vildledt Kongressen.

Sagerne, som Paul Manafort nu er blevet dømt for, har ikke noget med Rusland-undersøgelsen at gøre, men er dukket op under Muellers efterforskning.

Manaforts samlede fængselsstraf kan vise sig at blive længere, når straffen for to andre anklager for ulovlig lobbyisme, som han har erkendt sig skyldig i, skal udmåles 13. marts i år.

Paul Manaforts liv og karriere
1949
1. april
Født i Connecticut, USA.
1967
Paul Manafort får en bachelor i virksomhedsadministration og bliver senere uddannet advokat.
1975
Paul Manafort bliver en del af præsident Gerald Fords stab i Det Hvide Hus.
1978
Manafort bliver rådgiver i Ronald Reagans præsidentkampagne.
1980
Paul Manafort bliver medstifter af lobbyvirksomheden Black, Manafort & Stone.
2003
Manafort bliver rådgiver for Viktor Janukovitj, der udnævnes til præsident i Ukraine i 2004.
2016
Marts
Paul Manafort bliver hyret til Donald Trumps kampagnestab.
Juni
Manafort bliver leder for Donald Trumps kampagnestab.
August
Paul Manafort forlader posten som kampagneleder for Donald Trump.
2017
Manafort bliver tiltalt for flere forhold. Ingen af dem har forbindelse til hans tidligere job hos Trump.
2018
August
Paul Manafort bliver ved en føderal domstol i Virginia kendt skyldig i fem anklager om skattesnyd samt tre andre anklagepunkter.
Nævningene kan ikke nå til enighed om ti andre forhold, som derfor skal prøves i en ny retssag.
September
Paul Manafort indgår en aftale med anklagemyndigheden og erklærer sig skyldig i to anklager, mens de andre punkter bliver frafaldet.
Som del af aftalen indvilger han i at svare på alle spørgsmål, som den særlige Rusland-undersøger, Robert Mueller, må stille ham.
2019
8. marts
Paul Manafort idømmes 47 måneders fængsel og en bøde på 50.000 dollar for blandt andet bank- og skattesvindel.