Udland

Sådan fejrede verdens kvinder kampdagen: - Vundne slag er ikke nødvendigvis vundne for altid

Dagen igennem gik kvinder på gaden for at markere, at kampen for rettigheder og ligestilling er så relevant, aktuel og levende som nogensinde.

Kvinder kloden rundt markerede fredag kvindernes internationale kampdag med demonstrationer og aktioner. Mange steder stillede de krav om ligeløn, ligestilling og indgreb mod vold.

Herhjemme var Kronprinsesse Mary en af de højtprofilerede stemmer, da hun gik på talerstolen for at tale sine medsøstres sag. 

Kronprinsesse Mary mødtes med 16 danske topledere ved en såkaldt Gender Diversity Roundtable rundbordssnak i FN Byen i København. Kronprinsessen satte igen fokus på kvinder og pigers rettigheder ved blandt andet at tale om FN's verdensmål nummer fem, der handler om ligestilling mellem kønnene.

Andetsteds i København friskede man hos Grevinde Danner stiftelsen kvindetegnene op på husets vinduer ud mod gaden. Det var ikke bare en markering af selve dagen, men også af 40-års jubilæet for et hus, der har spillet en central rolle i kvindefrigørelsen.

Fest på Vega på Vesterbro

Aftenen blev brugt til fest på spillestedet Vega på Vesterbro i København, hvor Henriette Laursen, direktør i organisationen Kvinfo, var blandt hovedtalerne. Hun talte om nødvendigheden af at kæmpe vedholdende på vegne af ligestillingen. 

- Vundne slag er ikke nødvendigvis vundne for altid. Vi skal passe godt på, det vi har. Stærke kræfter verden over, som ønsker viden om køn og mangfoldighed usynliggjort og negligeret, har fået næring. Vi tager Kvinfos rolle og opgave meget alvorligt, sagde Henriette Laursen blandt andet, inden der blev budt på underholdning fra stand upperen Sanne Søndergaard, musik fra Moody og mere tale fra den afghanske anfører, aktivist og fodboldlandsholdsspiller Khalida Popal.

Centralt tema i spansk valgkamp

I Spanien overlod titusinder af kvinder både arbejde og børnepasning til mændene. Kvinders rettigheder er blevet et af de centrale temaer i den igangværende valgkamp op til parlamentsvalget i næste måned.

I Portugal holdt regeringen et minuts stilhed for at ære kvinder, som er blevet dræbt af deres mænd eller kærester. Ifølge politiet er 12 kvinder blevet dræbt ved voldsepisoder i hjemmet siden nytår.

Topløse demonstranter i Hamburg

I Tyskland gik topløse demonstranter fra en ligestillingsgruppe mod red light-distriktet i Hamburg. De væltede en stålbarriere, som skal holde kvinder, der ikke er prostituerede, ude fra bordeldistriktet.

I Frankrig gik den første Simone Veil-pris til en aktivist fra Cameroun, som kæmper mod tvangsægteskaber. Alisa Doumara Ngatansou blev gift mod sin vilje, da hun var 15 år. Men hun insisterede alligevel på at studere og arbejde. Hun bekæmper i dag navnligt jihadisterne i Boko Haram i Nigeria.

I Paris demonstrerede medlemmer af Amnesty International uden for den saudiarabiske ambassade. De opfordrede på bannere bilister til at dytte for kvinders rettigheder og råbte slagord om frigivelse af fængslede kvinder i det stærkt konservative kongerige.

I Istanbul i Tyrkiet anvendte politistyrker tåregas for at sprede tusindvis af demonstranter, som ikke havde fået tilladelse til deres aktion.

En tilsvarende demonstration i hovedstaden Ankara fredag aften forløb roligt.

Putin holdt dagen hellig

I Rusland er kvindedagen en offentlig helligdag. Men i tråd med traditionerne hyldes først og fremmest traditionelle kvinderoller.

Præsident Vladimir Putin holdt sin årlige tale til landets kvinder. Han takkede blandt andet for deres tålmodighed, deres centrale plads i familien og for deres skønhed.

- De klarer alt - både på jobbet og i familien, sagde Putin.

I Indien marcherede tusindvis af kvinder mod vold, seksuelle overgreb og diskrimination på arbejdsmarkedet. Tusindvis af indiske kvinder bliver hvert år overhældt med benzin og brændt til døde, ofte fordi svigerfamilien er skuffet over deres medgift.