Udland

Hertuginde Meghan svines til på nettet

Hertuginde Meghans afroamerikanske rødder bliver ofte italesat i hadefulde kommentarer. Pool / Ritzau Scanpix

Også hertugparrets ufødte barn bliver omtalt med racistiske undertoner på de sociale medier.

Tonen på nettet er nogle gange modbydelig hård, og kendte mennesker må ofte stå model til hadefulde ord og sladder.

Det gælder også hertuginde Meghan, der har fået en noget hård medfart på de sociale medier. Derfor har det britiske kongehus nu udstedt retningslinjer for opførsel på deres offentlige sider på nettet.

Her beder kongehuset brugerne om at udvise ”høflighed, venlighed og respekt”, når de kommenterer kongehusets opslag.

- Kommentarer må ikke indeholde spam, være æreskrænkende, vildledende, uanstændige, stødende, truende, fornærmende, hadefulde eller provokerende, og de må heller ikke fremme seksuelt eller voldeligt indhold, lyder det blandt andet.

Et hold såkaldte moderatorer fra hoffet forholder sig desuden retten til at skjule og slette kommentarer samt blokere brugere, der ikke kan holde deres sti på de sociale medier ren.

Racisme og konspirationer

Den britiske hertuginde er, fra den dag hun indledte sit offentlige forhold til prins Harry, blevet mødt af modstand fra brugere på Instagram, Facebook og Twitter.

Med udgangspunkt i hendes afroamerikanske rødder bliver hun på nettet kaldt diverse skældsord, og også hendes amerikanske og fraskilte baggrund har været genstand for hadefulde indlæg.

Antallet af grænseoverskridende kommentarer stilnede af for en stund, da prins Harry gennem sin talsmand langede ud efter de "racistiske undertoner" på nettet, men efter parrets graviditet blev offentliggjort i efteråret, er de blusset op igen.

Ifølge CNN har graviditeten blandt andet ledt til racistiske kommentarer om barnets hudfarve og spekulationer om, hvorvidt det vil blive født med afrohår. Noget, der ifølge nogle ikke vil klæde det britiske kongehus.

Nogle konspirerer sågar om, at hertuginden slet ikke er gravid, men blot bærer en falsk babybule på maven.

Her ses hertugparret til en reception i London forleden. Kritikere mener, at hertuginde Meghan Markles mave, som man tydeligt kan se strutte, er fup og fidus.

Lille gruppe står bag

En stikprøve foretaget af advokatgruppen Hope Not Hate viser ifølge CNN, at 20 profiler alene står bag 70 procent af alt anti-Meghan-indhold.

Gruppen har analyseret 5000 opslag skrevet på Twitter mellem januar og midten af februar.

Netop det faktum, at så lille en gruppe står bag så stor en del af indholdet, tegner et billede af et forsøg på systematisk at skabe et skadeligt billede af hertuginden, forklarer Patrik Hermansson, som er researcher ved Hope Not Hate.

- Som jeg forstår det, er det et forsøg på at skabe mistillid og få hende til at virke upålidelig.